Врятувати всіх не можна: лікар розповів про катастрофу з коронавірусом в Україні і навів цифри



Колишній міністр охорони здоров’я, нардеп VIII скликання, президент Всеукраїнського лікарського товариства і лікар Олег Мусій заявив, що про реальні масштаби пандемії коронавірусу в Україні говорять цифри смертності від ускладнень внаслідок перенесеного коронавірусу, а не статистика щодо інфікування. За словами медика, статистика смертності людей з COVID-19 вже є критичною.

- джерело.

Про це Олег Мусій розповів в ефірі Апостроф TV.

Олег Мусій зазначив, що статистика щодо нових випадків COVID-19 майже не має жодного значення ні для організаторів в галузі охорони здоров’я, ні для населення.

” Для мене, як для лікаря, має значення цифра, скільки людей померли. Це дуже важлива цифра, і треба дивитися динаміку, скільки за день помирає людей, які мають підтверджений діагноз коронавірусної хвороби. Вона перевалила за сотню – це критично. Цей реально критичний факт. Якщо буде збільшуватися цифра померлих – це значить, що вони недоотримали медичну допомогу. Це значить, що починає валитися система охорони здоров’я. Це значить, що не встигають надати допомогу людям”, – пояснив Мусій.

За його словами, не варто вимагати від медиків порятунку всіх хворих, оскільки смертність існувала всі роки в Україні і буде існувати. Однак цифри, які свідчать про зростання смертності від коронавірусу є дуже тривожними.

“Коли два місяці тому кількість людей, які померли з підтвердженим діагнозом COVID-19 cтановила 20, то зараз таких стало 100. Це значить, що за два місяці мінімум у п’ять разів збільшилася кількість людей, які захворіли. Далі дуже цікава цифра, яку не дають для загалу аналітики: це цифра тих людей, які одужали, і тих людей, у яких підтверджений діагноз. Так ось, ця цифра розділяється по графіку. Це значить, що тих, хто захворів, реально лежить в лікарні, стає все більше і більше, а ті, хто одужав, не встигають за тими, хто захворів. А це значить, що навантаження на систему охорони здоров’я збільшилося в три-чотири рази”, – пояснив експерт.

Він звернув увагу на те, що в Італії і в Іспанії реальною проблемою стало те, що одночасно захворіла велика кількість людей.

“20% людей, які захворіли, потребують госпіталізації. Серед них є до 10 відсотків людей у критичному стані, які потребують кисню. І ще до трьох відсотків людей, які потребують ШВЛ. Якщо аналітик розуміється на цифрах і на статистиці, він може знайти кореляцію: чи не буде такого, що лікарі будуть вимушені відмовляти людям у рятуванні їхнього життя? Тут вже критичний момент, і влада робить все для того, щоб не дати зрозумілу інформацію для людей про те, що система охорони здоров’я вже практично на межі. І оце цифри, які змушують кожного замислитися, як себе поводити у суспільстві, як себе поводити вдома, як себе поводити на вулиці”, – резюмував лікар.


Читайте також:


Залишити коментар: