ВООЗ закликає вакцинувати дітей від поліомієліту – хвороби, яка може спричинити параліч



ВООЗ закликає батьків вакцинувати своїх дітей від поліомієліту. Зниження темпів вакцинації від поліо підвищує ризик дітей захворіти на цю хворобу.

- джерело.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав керівник програми ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я Гійом Сімонян.

“Вакцинуйте своїх дітей. У нас є тільки дві країни у світі – Пакистан та Афганістан, в яких циркулює дикий вірус поліомієліту. Інші країни викоренили цей вірус. Але треба зазначити, що кожна дитина наражається на ризик, через те, що знижуються темпи вакцинації. В Україні у 2020 році загальне охоплення (вакцинацією від поліомієліту – ред.) – 87%. Це дуже мало. Ми мусимо до 100% дійти. Ось цих 13% нам недостає, це шпаринка, щоб поліомієліт повернувся. Також ми спостерігаємо, що у 2021 році рутинна імунізація також зменшила свої темпи”, – сказав Сімонян.

За його словами, в деяких областях України охоплення вакцинацією від поліо на рівні 50%.

Він нагадав, що у 1988 році відбулася Всесвітня асамблея ВООЗ і країни-учасниці взяли на себе зобов’язання із викорінення поліомієліту. Наразі майже 98% цього вірусу знешкоджено. 5 із 6 регіонів ВООЗ заявили, що вільні від поліомієліту, включаючи Європейський регіон ВООЗ, який заявив про це у 2002 році.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області. За даними МОЗ, лише 59% дітей першого року життя вакциновані від поліомієліту згідно з Національним календарем щеплень.

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, зумовлена поліовірусом, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу, воду, — та розмножується в кишківнику. Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.


Читайте також:


Залишити коментар: