“Волосся метрової довжини і зуби”: Жінці вирізали пухлину, вміст якої приголомшив лікарів (фото 18+)



Днями у Луцькій міській клінічній лікарні провели унікальну операцію. Величезну доброякісну пухлину розміром як гандбольний м’яч видалили 41-річній львів’янці. Оперували її лапароскопічним методом.

- джерело.

«Хвора поступила зі скаргами на біль внизу живота. При обстеженні й виявили величезну доброякісну пухлину розміром 30 на 25 сантиметрів, яка повністю трансформувала лівий яєчник. Оперувати було складно, пацієнтка мала надлишкову вагу – 110 кілограм. Крім того, була неодноразово оперована. На тілі було багато спайок. Але все пройшло вдало», – каже завідувачка лапараскопічним відділенням Луцької МКЛ Ганна Колесник.

У жінки була гігантська кістома. Щоб витягти її, довелось зробити три отвори на тілі. Лікарі, видаливши пухлину, виявили в ній зуби, волосся, завдовжки близько метра, нижню щелепу, бурий жир.

«Пухлина належить до дермоїдних кіст. Однозначно сказати, звідки взялось це наповнення всередині, важко. Але такі випадки непоодинокі. Їх виявляють в яєчниках, животі, можуть утворитися в частині вуха, руки, щоки або ще якихось частинах тіла. Це вроджена вада. Причиною є неправильне зрощення різних тканин організму під час внутрішньоутробного розвитку. По-простому кажучи, це може бути закладка ембріона, яка весь цей час паралельно росла з цією жінкою. Тобто мати нашої пацієнтки, завагітнівши, мала ймовірність народити двох дітей. Але один ембріон розвинувся, а інший ні. Закладки того несформованого ембріону потрапили в той, що прижився. Тому зараз виявлені в пухлині зуби, щелепа та волосся були такі, як і у дорослої прооперованої жінки. Такі дермоїдні кісти рідко перероджуються у злоякісні. Але на жаль, один такий випадок у своїй практиці нещодавно мали», – розповідає хірург.

Операція обійшлась львів’янці у майже 2 тис. грн, разом з обстеженням, лабораторними аналізами та харчуванням. Після хірургічного втручання пацієнтка одразу почувала себе добре: ні нудоти, ні блювоти, ні сильного болю не було. Львів’яни часто їздять оперуватися до Луцька. Кажуть, послуги там якісні, проте значно дешевші.

Додамо, дермоїдна кіста яєчника — це порожнина, покрита щільною оболонкою, в якій міститься жир, а також можуть бути волосся, нігті, зуби, кістки та інше. Науці відомий випадок, коли в такому новоутворенні були виявлені повністю сформовані очі. Кісти великих розмірів можуть викликати відчуття тяжкості в животі, запори, болі внизу живота, розлади сечовипускання.


Читайте також:


Залишити коментар: