“Вірус заражає у цих підступних приміщеннях, спосіб уникнути трагедії – лише один”: медики про невідомість штаму “Омікрон”



Світом і Україною стрімко поширюється штам “Омікрон”, який кидає виклик усім попереднім напрацюванням медицини. Тим часом вчені навздогін повідомляють про результати досліджень, що вказують на те, в яких приміщень підхопити жахливий вірус найпростіше. Також відомо, як у цьому випадку вберегти себе і своїх близьких.

- джерело.

Як інформує “Obozrevatel”, про це повідомили фахівці центру аерозолів Брістольського університету. Вчені влаштували експерименти з усіма варіантами коронавірусу, крім Омікрона, проте незабаром запланували розглянути і його.

Результати підтвердили, що COVID-19 легше передається на коротких відстанях, вентиляція ж грає менш важливу роль.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Люди були зосереджені на погано провітрюваних приміщеннях і думали про повітряно-крапельну передачу на метри або кімнату. Я не кажу, що цього не відбувається, але я думаю, що найбільший ризик зараження – це коли ви поряд з кимось”, – поділився професор Джонатан Рейд, директор Дослідницького центру аерозолів Брістольського університету та провідний автор дослідження.

Коронавірус втрачає 90% своєї здатності заражати людину після 20 хвилин на свіжому повітрі. При цьому найбільше відсотків – протягом перших п’яти хвилин.

Дослідники з Брістольського університету розробили апарат, що дозволяв їм виробляти будь-яку кількість крихітних вірусомістких частинок і плавно переміщувати їх між двома електричними кільцями від п’яти секунд до 20 хвилин, при цьому строго контролюючи температуру, вологість, ультрафіолетове випромінювання та освітленість.

“Вперше комусь вдалося змоделювати те, що відбувається з аерозолем під час видиху”, – зазначив Рейд.

Нове дослідження показало, що коли вірус залишає сприятливі йому умови в легенях людини, він починає втрачати вологу і сохнути. Це знижує здатність коронавірусу інфікувати людей, проте слід враховувати також вологість повітря.

Коли цей показник нижчий за 50% (як, наприклад, в офісах), вірус втрачав приблизно половину своєї інфекційної здатності протягом перших п’яти секунд, далі в наступні п’ять хвилин позбавлявся ще 19% заразності.

При вологості 90% (як у лазні) зниження заразності було повільнішим: через п’ять хвилин вірус втрачав 52% інфекційної здатності, а через 20 хв – ще 10%.

Від температури повітря при цьому нічого не залежало, що суперечить багатьом популярним теоріям.

До того ж актуальною залишається проблема з мутацією вірусу. Оскільки Омікрон у згаданому дослідженні не був розглянутий, відкритим залишається питання, чи діє він за таким же принципом на свіжому повітрі. Як відомо, цей штам у кілька разів заразніший за попередників.


Читайте також:


Залишити коментар: