Війна Росії проти України: день 93, текстовий онлайн усіх подій



Російські окупанти розпочали другу хвилю наступу.

Пише - джерело.

В Україні розпочався четвертий місяць війни, після того як 24 лютого диктатор РФ Володимир Путін у відеозверненні оголосив про “спеціальну військову операцію” щодо “захисту” Донбасу.

Від першого дня повномасштабного російського вторгнення українська армія активно відбиває атаки противника, завдаючи йому великих втрат.

Зазнаючи нищівних поразок на землі та в повітрі, окупанти бомблять мирні міста України ракетами. Снаряди влучають у житлові будинки, школи, дитячі садочки. Є багато жертв.

Окупанти остаточно вийшли з Київської, Чернігівської та Сумської областей. Утім, наразі триває друга хвиля наступу. Тривають запеклі бої в зоні ООС та дещо на Півдні. Наразі основні зусилля ворог зосередив на захопленні декількох міст у Луганській області включно з Сєвєродонецьком, проте там українські військові надійно тримають оборону, не даючи окупантам прорватися на адміністративні кордони Луганщини.

ЗСУ спільно з теробороною та НГУ продовжують активно “чистити” техніку та особовий склад росіян за всіма напрямками.

10:36, 27 травня

Росія перекидає із Криму на Запоріжжя живу силу та військову техніку, — Запорізька ОВА.

Йдеться не лише про сухопутні війська, а й про повітряні та морські компоненти.

Також відомо те, що у бік Мелітополя проїхала колона військової техніки – близько двох десятків тентованих вантажівок та стільки ж установок залпового вогню “Град”. Угруповання противника додатково посилено сформованим танковим батальйоном на Т-62.

10:20, 27 травня

Дніпро
У місті рано вранці було чути вибухи. Жителі міста чули навіть звуки, схожі на звуки ракети, що пролітає.

Резніченко прокоментував ситуацію:

“Неспокойна ніч і неспокійне ранок. Маємо кілька прильотів. Серйозні руйнування. Рятувальники розбирають завали і шукають людей”.

10:15, 27 травня

Високопосадовець Міноборони США констатував, що незважаючи на величезну чисельну перевагу, російські війська зі 110 оперативних батальйонних тактичних груп досягли лише “незначного прогресу” у війні проти України.

Водночас він зазначив, що протягом 92 днів війни стратегія Росії змінюється. Наразі метою окупантів є відрізати від України частину східних областей, бої за які чиновник називає важкими та жорстокими.

10:05, 27 травня

Унаслідок збройної агресії РФ в Україні постраждали більше 679 дітей.

За офіційною інформацією Офісу Генпрокурора, 241 дитина загинула та понад 438 поранено. Утім, ц цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Так, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 151, Київській – 116, Харківській – 108, Чернігівській – 68, Луганській – 50, Херсонській – 49, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській – 15.

Окрім того, через постійні бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1887 закладів освіти. При цьому 180 з них зруйновано повністю.

09:45, 27 травня

Дайджест новин за 26 травня:

– Російський диктатор Володимир Путін провів телефонну розмову з прем’єром Італії Маріо Драгі та заявив, що РФ готова внести вклад в подолання продовольчої кризи за умови зняття з неї санкцій. Окрм того, Драгі заявив, що у розмові з Путіним “не побачив надії на світ” в Україні.

– 58 тонн посилок награбованого відправили окупанти від кордону з Україною. Найчастіше важкі посилки злодії надсилали в російські Рубцовськ, Юргу, Чебаркуль та Міас.

– Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг попередив учасників альянсу, що бойові дії в Україні переходять у “війну на виснаження”, через що Києву потрібно більше допомоги від Заходу.

– На сьогодні окупанти в Україні втратили вже близько 1000 танків, повідомив CNN із посиланням на високопоставленого представника Міноборони США.

– Секретар РНБО запевнив, що бійців, евакуйованих з маріупольського комбінату “Азовсталь” в окуповану Оленівку, в даний час не катують. У майбутньому їх повинні обміняти на полонених росіян. За його словами, питанням звільнення полонених “азовців” займаються люди, які брали на себе такі гарантії.

– Тривають важкі бої на околицях Сєвєродонецька, ворог намагається прорватися в місто. Обласний центр знищують артилерією та авіацією, – глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

– У Харкові у результаті обстрілів загинув п’ятимісячний малюк. Його батько помер на місці, а матір в тяжкому стані госпіталізували. Малюка знайшли на даху під’їзду, куди його відкинуло вибуховою хвилею. Загалом кількість загиблих унаслідок атаки на Харків зросла до 9, а постраждалих — до 19.

– Фінляндія допоможе Україні відбудовувати інфраструктуру та міста. Глави урядів двох країн під час зустрічі в Києві також підписали угоду про продовження проєкту “Фінська підтримка реформи української школи” до 2023-го року.

– Міністр оборони Олексій Резніков виступив за спрощений обіг зброї в Україні й лібералізацію. За словами міністра, потрібна не тільки лібералізація, але й легалізація обігу зброї, впорядкування та формування культури безпечного і відповідального ставлення до зброї.

– Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний закликав міжнародних партнерів і друзів України якомога швидше надати важке необхідне озброєння та техніку нашій державі: “Із цим не можна зволікати, адже ціна затримки вимірюється життями людей, які собою захистили світ від рашизму”.

– Очільник МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що постачання західними країнами Україні озброєнь, які здатні завдавати ударів по території РФ, стануть кроком до неприйнятної ескалації.

– Болгарія може стати повністю незалежною від російського газу до кінця цього року. Прем’єр-міністр країни Кирило Пєтков повідомив, що вже вдалося виявити альтернативних постачальників газу.

– Світові ціни на нафту досягли двомісячного максимуму через війну росії проти України. Нафта марки Brent коштує $117,25 за барель — найдорожче з 28 березня.

– Запасів зерна в Україні вистачить до кінця 2022-го року. Крім того, ми зможемо задовольнити внутрішній і світовий попит ще й у 2023-му. Проте, єдиний спосіб доправити зерно на світові ринки – це зупинити війну або принаймні припинити всі військові дії в Чорному морі, – радник Президента України Олег Устенко.

– Окупанти не дозволяють відремонтувати Каховську ГЕС, Нову Каховку вже затоплює, під загрозою Херсон. — Генштаб ЗСУ.

– Іран запропонував стати площадкою мирних переговорів між Україною та РФ. Таку заяву зробив Хоссейн Амір Абдоллахіян, глава МЗС Ірану, на Міжнародному економічному форумі в Давосі.

– Контррозвідка СБУ в Києві затримала сина колишнього народного депутата України від БЮТ Дмитра Вітвіцького, який активно підтримував вторгнення РФ та пропагував проросійські заклики.

– У Чугуєві Харківської області українські бійці затримали відомого українського олімпійця Геннадія Красильникова. Важкоатлет коригував вогонь на позиціях ЗСУ для окупантів.

09:26, 27 травня

Загальні бойові втрати противника від 24.02 до 27.05 орієнтовно склали:

особового складу – близько 29 750 (+150) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1 322 (+7) од,
бойових броньованих машин ‒ 3 246 (+11) од,
артилерійських систем – 623 (+6) од,
РСЗВ – 201 (+0) од,
засоби ППО – 93 (+0) од,
літаків – 206 (+0) од,
гелікоптерів – 170 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (+1),
крилаті ракети – 115 (+1),
кораблі/катери – 13 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2 226 (+1) од,
спеціальна техніка – 48 (+1).
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Авдіївському напрямку. Дані уточнюються.

09:17, 27 травня

“Війна триватиме до зими. Армія РФ закріплюється на Херсонщині”, – представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадимом Скібіцьким.

Представник воєнної розвідки України повідомив, що кремлівський диктатор Володимир Путін не хоче здавати свої позиції та відмовлятися від планів, тому, за прогнозами аналітиків, війна буде довготривалою.

Скібіцький також заявив, що від травня на Херсонщині російська армія будує кілька ліній оборони, мінує мости та дороги. Росія вже використала 60% запасів високоточної зброї. Запаси вичерпуються, тому дістали старі радянські боєприпаси. Після знищення крейсера “Москва” і ВДК “Саратов” російські кораблі не підходять близько до українських берегів.

09:12, 27 травня

Нові дані британської розвідки:

– Російські сухопутні війська продовжують спроби оточити Сєвєродонецьк і Лисичанськ, нещодавно захопивши кілька сіл на північний захід від Попасної;

Росія тисне на Сєвєродонецьку кишеню, хоча Україна зберігає контроль над кількома захищеними секторами, не даючи Росії отримати повний контроль над Донбасом;

– Південне угруповання військ (SGF) Росії, ймовірно, залишається завданням окупувати південну українську територію. Останніми днями Росія, ймовірно, перемістила 50-річні танки Т-62 з глибокого сховища в зону відповідальності SGF. Т-62 майже напевно будуть особливо вразливі до протитанкової зброї, і їхня присутність на полі бою підкреслює дефіцит сучасного, боєздатного обладнання в Росії.

09:01, 27 травня

Дайджест новин за ніч:

За останню добу більше 100 вогневих завдань було виконано підрозділами ракетно-артилерійського озброєння у взаємодії з авіацією, — ОК “Південь”. Також знищено 35 окупантів та кілька бойових машин піхоти;
Внаслідок недотримання рашистами належної роботи Каховської гідроелектростанції, може виникнути екологічна катастрофа. Там загарбники створили свій пункт управління Південного воєнного округу;
За добу на Миколаївщині внаслідок обстрілів поранення отримали 14 цивільних осіб. Відомо про одну загиблу жінку. Найбільше обстрілів припадає на Миколаївський та Баштанський райони;
Королівські повітряні сили Канади офіційно повідомили про доставку Україні майже 2 мільйони фунтів вантажів військових пожертв від імені союзників і партнерів для допомоги Україні;
110 оперативних батальйонних тактичних груп рашисти розмістили на території України. Більшість — на півдні, решта — воює на Донбасі, — Пентагон. Разом з цим Міноборони США заявляє проте, що російські сили досягли незначних успіхів.

08:49, 27 травня

Генштаб ЗСУ
За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дванадцять атак ворога, знищено танк, п’ять артилерійських систем, п’ять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять автомобілів. Підрозділами протиповітряної оборони було збито ворожий вертоліт Ка-52, крилату ракету та БпЛА типу “Орлан-10”.

Окрім того, винищувач Повітряних Сил Збройних Сил України знищив крилату ракету в Чернівецькій області.


Читайте також:


Залишити коментар: