Від 1700 до 3400 грн за пластиковий пакет! Найпопулярніший товар на касі у супермакеті зникне?



Коли заборонять виготовлення та розповсюдження пластикових пакетів в Україні та які штрафи за це передбачені

Екологічний комітет рекомендував Верховній Раді заборонити обіг пластикових пакетів, а у разі використання штрафувати. Про це повідомив глава Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський на своїй сторінці у Facebook.

- джерело.

Йдеться про законопроєкт №2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів», за який ще має голосувати Верховна рада.

Проєктом закону пропонується заборонити: надлегкі пластикові пакети; легкі пластикові пакети, товщиною до 50 мкм; оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.

 – Винятком стануть пластикові пакети, обмежені величиною (225х345х450 мм), що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинним упаковуванням,  – повідомив міністр.

Передбачені штрафи:

– розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 грн;

– за повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 грн.

Детальніше повідомляє «Слово і Діло»:

 – Йдеться про те, щоб із 2022 року заборонити продаж пакетів у супермаркетах та ресторанах, залишивши лише можливість використовувати таке упаковування для риби, м’яса та продуктів з них, а також сипких продуктів і льоду.

Натомість автори законопроєкт пропонують стимулювати попит на виробництво біорозкладних пакетів, але не тих, що зараз продаються в магазинах як біорозкладні (насправді це так звані оксорозкладні пластикові пакети, які завдають шкоди довкіллю), а вироблених із крохмалю та целюлози. Такі пакети компостуються, тому що виготовляються з органічних матеріалів.

Зазначається, що в Україні є потужності для виробництва біорозкладних пакетів, але на них поки немає попиту.

Якщо ж заборонити пластикові пакети, окрім користі для довкілля, зросте попит на «крохмальні» пакети, які подешевшають.

Водночас Європарламент ще в жовтні 2018 року підтримав запровадження в ЄС заборони на використання всіх одноразових виробів із пластику до 2021 року: тонких пластикових пакетів, соломинок для пиття, ватних паличок, а також пластикових столових приладь, стаканчиків і тарілок.


Читайте також:


Залишити коментар: