“Вакцинація все одно діє”: лікарка розповіла, що потрібно знати про нові штами COVID-19



Деякі дослідження свідчать, що більшість використовуваних у світі вакцин від коронавірусу або зовсім, або малоефективні проти штаму Омікрон. Проте українські фахівці наголошують, що це не зовсім так: імунізація все одно діє, запобігаючи тяжкому перебігу хвороби, госпіталізаціям і летальним випадкам.

- джерело.

'Вакцинація все одно діє': лікарка розповіла, що потрібно знати про нові штами COVID-19

Про це розповіла епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк в інтерв’ю ТСН. Вона висловила переконання, що пандемія COVID-19 має пройти сама собою, але не взялася прогнозувати, коли це трапиться.

“У дослідження, які фігурують у мережі щодо неефективності вакцин, треба добре вникати – що вони собою являють, на якій вибірці і стосовно чого проводилися. Якщо ми говоримо загалом про ефективність проти захворювання, то взагалі мало препаратів гарантують 100% захисту”, – пояснила медикиня.

Вона нагадала, що щеплення є профілактикою тяжкого перебігу коронавірусу. А більшість імунізованого населення переносить будь-які штами COVID-19 у легкій формі.

“Новий варіант ще не означає повноцінно новий вірус. Залишається та частина білка, що є його основою, а деякі модифікуються та утворюються штами. Тож у будь-якому разі певний відсоток захисту є. І якщо так, то треба ним користуватися”, – наголосила Сояк.

За її словами, фахівці вже давно не розраховують на 100-відсотковий захист від COVID-19 завдяки вакцинації. Проте впевнені, що саме вона дозволяє додатково зменшити ті ризики від зараження, які існують для людей із груп ризику. “Вакцинація все одно діє – вона профілактує тяжкий перебіг захворювання”, – заявила епідеміологиня.

Вона не стала відповідати на запитання про терміни закінчення пандемії, наголосивши, що цього ніхто не може знати. Водночас сподівається, за спостереженнями подібних подій в історії й враховуючи епідеміологічний процес, що це теж “має вирішитися саме собою”.

“Але з огляду на те, що зараз ми бачимо появу нових штамів, важко говорити про будь-які прогнози. Вірус сам собою навіть може знизитися до нуля і вже не бути таким агресивним для населення. Зараз, на жаль, ми поки що бачимо тільки появу нових штамів”, – констатувала Сояк.


Читайте також:


Залишити коментар: