В Україні злетять ціни на навчання: коли і на скільки



В Україні планують значно змінити правила навчання в університетах.

- джерело.

Нововведення стосуватимуться як якості вивчення англійської мови, так і вартості самої освіти. Вона може підвищитися на 25%.

Про що саме йдеться і що важливо знати майбутнім абітурієнтам – розбирався OBOZREVATEL.

Головне:

Міністерство освіти планує збільшити вартість навчання на контракті для студентів. Там аргументують це необхідністю поліпшити якість підготовки. Вартість може зрости на 10-25%;

Автори ідеї зазначають, що в Україні маленькі і невідомі ВНЗ за мінімальні гроші фактично продають дипломи. В цьому плані великим університетам складно з ними конкурувати;

Ще одне нововведення – англійська під час вступу до ВНЗ. У міністерстві хочуть, щоб кожен студент знав мову не менше ніж на рівні В1;

Вартість освіти збільшиться
В Україні вже через декілька років вчитися на контракті стане дорожче. Таке рішення активно обговорюється на рівні Міністерства освіти і науки, вже підготовлений відповідний проект постанови.

Йдеться про граничну ціну на освіту. Вона буде спеціально визначена для кожної конкретної спеціальності і нижче неї ВНЗ не зможе встановлювати вартість контракту.

“Кожна установа вищої освіти щорічно отримує державне фінансування на підготовку студентів за кошти державного бюджету. Надалі визначається, що мінімальна ціна в 2020 році повинна становити 60%, у 2021-му – 70%, у 2022-му – 80% від середньої вартості підготовки одного студента за кошти державного бюджету”, – зазначається у відповіді на запит УНН.

У профільному міністерстві аргументують такий крок просто – це значно поліпшить якість освіти. Один із лобістів ідеї, глава комітету освіти, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олександр Співаковський розповів OBOZREVATEL, що він хоче позбавити приватні й маловідомі університети можливості демпінгувати на ціні диплома.

“Є домашні університети, де беруть по 5-6 тисяч за навчання. І, як ви розумієте, ніякого навчального процесу немає. У січні й липні збирають гроші на заліки та іспити. В результаті продаються дипломи. У чому суть демпінгу – університети, які можуть надати якісну освіту, повинні поставити ціну за контракт хоча б 25-30 тисяч, близько до того, що дає держава.

Виходить ситуація, коли людей зараховують на навчання, а фінансування на них немає. У нас в країні в середньому 1 ставка на 10 студентів. Коли ми беремо контрактника, який платить у середньому втричі менше ніж держава, це означає, що ми повинні на 30 студентів давати 1 ставку. Тому якість навчання низька”, – вважає Співаковський.

Така політика, як уже сказано вище, буде спрямована на покращення якості освіти. Сюди варто включити як підвищення зарплат, так і поліпшення матеріальної бази. Водночас Співаковський впевнений, що збільшену вартість навчання студенти можуть покрити за рахунок системи кредитування.

“Потрібно дати можливість брати кредити. Студент іде до університету і 50% платить за навчання самостійно. Іншу половину він бере у вигляді кредиту, під державні гарантії зі ставкою 2%, умовно. Так, ми не просто покращуємо освіту, але ще й залучаємо кредитні гроші.

Однак не безпосередньо даємо університету, а через студента. Він бере на себе зобов’язання і зможе віддавати гроші тільки після закінчення вишу… Це багато в чому і стимулює студентів до якісної освіти, щоб після отримати можливість виплатити ці гроші”, – вважає народний депутат.


Читайте також:


Залишити коментар: