В Україні ввели обов’язкову вакцинацію: як покарають за відмову



В Україні ввели обов’язкову вакцинацію: як покарають за відмову та які країни вже пішли на такий крок

- джерело.

Чи можуть ввести вакцинацію для всіх?

Так, але тоді влада повинна внести COVID-вакцину в календар обов’язкових профілактичних щеплень. Наразі в цьому списку туберкульоз, гепатит, правець, кір, свинка та інші захворювання.

“А зараз ідеться про щеплення, які обов’язкові для певної категорії людей. Тобто це не для всіх дорослих – тільки для вчителів і держслужбовців. Працівники інших сфер робити щеплення не зобов’язані”, – підкреслила Беспала.

На тлі стрімкого зростання захворюваності на COVID-19 Міністерство охорони здоров’я запровадило обов’язкову вакцинацію. Уже з наступного місяця деякі громадяни будуть змушені зробити щеплення, в іншому разі на них чекає низка серйозних санкцій.

У яких ще країнах ввели обов’язкову імунізацію, кого стосуватиметься нове правило в Україні і наскільки законні дії влади – з’ясував OBOZREVATEL.

Кого зачепить обов’язкова вакцинація?

7 жовтня МОЗ визначив перелік професій, для яких щеплення стане обов’язковим. Наказ почне діяти через місяць після публікації. Правило стосуватиметься співробітників:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, зокрема спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.
  • Однак, за словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, незабаром цей список суттєво розширять. У нього також увійдуть:
        • співробітники державних установ, організацій, підприємств критично важливих сфер для економіки;
        • соціальні працівники;
        • листоноші;
        • співробітники місцевого самоврядування, комунальних підприємств та установ.
        • “Освітяни та працівники органів влади щодня взаємодіють із великою кількістю людей, а тому ризикують інфікуватися коронавірусною хворобою. Майже всі, хто потрапляє в лікарню з COVID-19, – невакциновані. Це рішення покликане захистити життя і здоров’я українців та їхніх близьких, створивши безпечне середовище в закладах освіти та державних установах”, – пояснив міністр.
        • Що буде в разі відмови?Якщо представники названих вище професій відмовляться вакцинуватися протягом трьох місяців, то їх відсторонять від роботи і позбавлять зарплати на час карантину. Про звільнення поки що не йдеться.Усе ж відмовитися від COVID-щеплення можна, проте тільки в особливих випадках. Освітяни можуть не вакцинуватися, якщо в них є медичні протипоказання. Але як доказ необхідно надати відповідну довідку, яку видає сімейний лікар.
        • “У наказі, який прописано, стоїть зірочка і йдеться про обов’язковість вакцинації, окрім обґрунтованих медичних протипоказань, коли не можна за станом здоров’я”, – зазначив міністр охорони здоров’я.Це взагалі законно?За словами Ляшка, Європейський суд із прав людини ще в квітні підтвердив, що обов’язкова вакцинація є законною і не суперечить “Конвенції про захист прав людини і основних свобод”.Також у МОЗ заявили, що влада має право самостійно формувати перелік професій, представники яких обов’язково повинні робити щеплення від коронавірусу. У відомстві посилалися на статтю 12 Закону “Про захист населення від інфекційних хвороб”. Ось що там зазначено:
        • “Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) розповсюдження ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт“.
        • Що кажуть юристи?Про законність рішення влади OBOZREVATEL поговорив з адвокаткою і партнеркою ЮК “Vasil Kisil Partners” Валерією Безпалою. За її словами, наказ МОЗ про відсторонення працівників освітніх установ і держсектора в разі відсутності COVID-щеплення не суперечить трудовому законодавству.“МОЗ має право ухвалювати рішення про включення тих чи інших посад і тих чи інших вакцинацій до списку обов’язкових. Це відомство наділене такими повноваженнями. Тому процедурно питання було врегульовано правильно”, – зазначила вона.
        • Експертка також звернула увагу: якщо враховувати практику Європейського суду з прав людини, то обов’язкова вакцинація не вважається порушенням права на особисте життя – особливо у випадках, коли йдеться про інтереси суспільства.


Читайте також:


Залишити коментар: