В Україні розширили перелік професій для жінок, які мають стати на військовий облік



Відтепер роботодавець повинен проконтролювати наявність документів про перебування на військовому обліку у своїх працівників – не лише у чоловіків, але і в жінок.

- джерело.



В Україні набув чинності наказ Міністерства оборони, яким затверджено перелік галузей і професій для жінок, які зобов’язані стати на військовий облік.

Наказ Міноборони № 313 було зареєстровано у Міністерстві юстиції ще 3 грудня 2021 року, а нещодавно його було офіційно опубліковано.

Перелік охоплює сотні спеціальностей та професій, як от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники іформаційної, бібліотечної та архівної справи, психологи, соціологи, керівники підрозділів у сфері спорту, керівники підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання.

Повний перелік професій, які отримали військово-облікові спеціальності, можна переглянути тут.

Зазначимо, що указ виданий на виконання змін до закону про військовий обов’язок і військову службу від 30 березня 2021 року.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних, – йдеться у змінах до закону.

Відповідно до закону про військовий обов’язок та військову службу, військовозобов’язані – це особи, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

На облік військовозобов’язаних братимуть жінок від 18 до 60 років, які мають відповідну спеціальність та «придатні для проходження військової служби за станом здоров’я та віком».

Таких жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

Відтепер роботодавець повинен проконтролювати наявність документів про перебування на військовому обліку у своїх працівників – не лише у чоловіків, але і в жінок. За приймання на роботу працівника без перебування на обліку передбачено штраф від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки – від 5100 до 8500 грн.


Читайте також:


Залишити коментар: