В Україні перерахують тарифи на опалення: Кабмін ухвалив рішення щодо газу



Кабінет міністрів вирішив скасувати регульований тариф на газ для розрахунку вартості опалення. Постачальники будуть використовувати показник середньої ціни на блакитне паливо за минулий опалювальний сезон.

- джерело.

Про те, як це вплине на тарифи в Україні – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Тариф рахуватимуть за новими правилами

Нові правила розрахунку тарифу прописані в постанові Кабміну №211. Ще в минулому опалювальному сезоні постачальники могли купувати блакитне паливо за спеціальною встановленою Кабміном ціною. Починаючи з опалювального сезону 2020/2021, підприємства повинні рахувати свої тарифи виходячи з середньої ціни на газ за попередній опалювальний сезон.

Тариф на опалення в Україну

“Середня ціна природного газу визначається як середнє арифметичне значення, розраховане, виходячи з ціни природного газу у відповідному місяці та кількості календарних місяців в опалювальному періоді, що передує планованому періоду”, – йдеться у постанові.

Згідно з даними Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), 70% у вартості тепла і гарячої води – тариф на газ. Якщо газ дорожчає, наприклад, на 50%, то тепло, вода повинні вирости в ціні як мінімум на 35%.

З огляду на те, що в минулому опалювальному сезоні ціна на газ була на рекордно низькій позначці, можна розраховувати і на те, що вартість тепла буде нижчою, ніж у минулому році.

Наступний крок – абонплата на тепло

Абонплату на опалення в Україні мали ввести у минулому році. В усякому разі, таке зобов’язання на себе взяли українські чиновники, підписавши меморандум з МВФ. Уже зараз рішенням місцевої влади в окремих містах тарифи на тепло розділені на дві складові. Перша – вартість Гкал енергії. Друга – вартість утримання інфраструктури (абонплата). Другий платіж – близько 100 грн – приходить цілий рік. Незабаром таку практику можуть ввести по всій Україні.

У такому разі за опалення доведеться платити навіть влітку. Але взимку за рахунок поділу тарифу суми в платіжках можуть бути нижчими. Для прикладу, підприємству потрібно зібрати 1000 грн на обслуговування мереж. Якщо брати платежі тільки в опалювальний сезон (7 місяців), то взимку доведеться віддавати по 142,8 грн. Якщо розбити платежі на цілий рік, то щомісяця доведеться віддавати 83,3 грн. У такому разі взимку вартість опалення може зменшитись приблизно на 40 грн.

Граничний розмір абонентської плати, відповідно до закону, має визначити уряд.

 


Читайте також:


Залишити коментар: