В Україні пацієнтам з коронавірусом робитимуть по два ПЛР-тести одночасно: У МОЗ пояснили для чого це потрібно



В Україні пацієнти з COVID здаватимуть по два ПЛР-тести. Це необхідно для виявлення штаму коронавірусу “Омікрон”.

- джерело.

Про це розповів головний санітарний лікар країни Ігор Кузін в інтерв’ю “Укрінформу”.

Так, стало відомо, що зразки будуть забиратися у пацієнтів з безсимптомним перебігом хвороби і у надважких проявах COVID-19. І третя група – в тих, хто повернувся з-за кордону.

“Для того щоб більш фокусно і швидше приймати рішення саме по циркуляції “Омікрона” в Україні, ми вирішили трохи змінити підходи до лабораторної діагностики. Незабаром на рівень регіонів будуть поставлені спеціальні ПЛР тест-системи для визначення штаму “Дельта”, — зазначив Кузін.
Зокрема, за словами Кузіна спочатку буде проводитися звичайне ПЛР-тестування для підтвердження діагнозу, а потім наступне ПЛР-дослідження – для підтвердження або спростування “Дельти”.

“Якщо буде підтверджена “Дельта”, то зразок не буде посилатися далі на секвенування, щоб ми не витрачали ні реагенти, ні час. Якщо “Дельта” не підтверджена, то такий зразок направляється на повне секвенування. Тобто, ми будемо виходити методом виключення і за рахунок цього будемо більш оперативно отримувати інформацію про циркуляцію штаму”, — підкреслив Кузін.
Варто відзначити, що пацієнтам з коронавірусом обидва ПЛР-тести будуть робити за один раз. Варто відзначити, що зараз в Україні лабораторно підтверджений тільки один випадок захворювання “Омікроном”. Чоловік повернувся з ОАЕ, переніс хворобу практично безсимптомно і вже виписаний.


Читайте також:


Залишити коментар: