В Україні майже 200 російськомовних шкіл: в МОН сказали, коли їх “українізують”



На сьогодні в Україні є 194 російськомовні середні школи, серед яких 43 приватні

- джерело.

У наступному 2020 році, починаючи з вересня, Міністерство освіти і науки (МОН) переводитиме всі середні школи в країні на українську мову викладання. Перехід на україномовне навчання передбачено законом ″Про освіту″, ухваленим в 2017 році.

На сьогодні в Україні є 194 російськомовні середні школи, серед яких 43 приватні. Про те, як відбуватиметься перевід шкіл на на українську мову викладання і чи залищаться в Україні школи з іншою мовою навчання, пише видання theБабель.

Міністр МОН Ганна Новосад підтвердила, що її команда продовжує реформу, яку передбачає ухвалений у 2017 році закон, і планує викорінити російськомовне викладання в школах. Перехід шкіл планують закінчити до 2023 року.

Найбільше шкіл із російською мовою викладання залишається в Харківській (66), Запорізькій (35), Одеській (34) і Дніпропетровській областях (31). У Києві зараз працюють чотири російськомовні школи. Перехід повинен торкнутися як державних шкіл, так і приватних.

Однак, у приватних школах може залишись викладання російською. Справа в тому, що Верховна Рада невдовзі голосуватиме за законопроєкт ″Про повну загальну середню освіту″, який дозволяє у приватних школах викладати будь-якою іншою мовою.

Втім, якщо закон не ухвалять, приватні і держшколи навчатимуть дітей виключно українською.

 


Читайте також:


Залишити коментар: