В Івано-Франківську актори із Киргизстану зіграють виставу про війну



До Міжнародного дня миру в Івано-Франківську актори киргизького культурного центру “Кудук” 16 вересня о 18:00 годині зіграють перформативну виставу “Акорд” на Промприладі, у відкритому цеху “Парасолька”.

- джерело.

Про це Суспільному розповів комунікаційник Молодіжної організації “СТАН” Андрій Волик, передає Фіртка.

“Артисти із Киргизстану приїдуть до Івано-Франківська вперше на запрошення Молодіжної організації “СТАН”, яка вже сьомий рік поспіль ініціює проведення в Україні Дня миру. У нашій області виставу також побачать жителі Долини”, – каже Андрій Волик.

За його словами, в “Акорді” актори відтворять події війни у Таджикистані, яка тривала з 1992 по 1997 рік.

“Це – теплий, щемкий і близький нам перформанс, насамперед через власні українські болі виборювання свободи під час Революції Гідності та війни на Донбасі. Тепла вистава також і в прямому сенсі – актори випікають свій національний хліб у спеціальній пічці, тандирі, адже це символічна згадка про те, як під час війни у Таджикистані люди не мали доступу навіть до хліба”, – йдеться в анонсі вистави у Facebook.

Авторка та головна героїня постановки Діана Рахманова народилася у Таджикистані. Через війну вона втратила свій дім та батьків.

“Після тривалого переосмислення вона поставила свою першу виставу, щоб розповісти людям про цінність миру з перших вуст – від героїв, які пережили й прожили війну з її травмами та відбитками”, – пишуть організатори.

Окрім Івано-Франківська, актори киргизького культурного центру “Кудук” зіграють виставу ще в шести українських містах.

“На Закарпатті актори завітають до селища Батьово. Крім того, побувають у Запоріжжі, Новій Каховці та Біловодську”, – зазначив Андрій Волик.

Коротке відео про виставу можна подивитися тут.


Читайте також:


Залишити коментар: