Антимонопольний комітет вважає тарифи на воду в Калуші завищеними



Антимонопольний комітет вважає тарифи на воду в Калуші завищеними

- джерело.

Комунальному підприємству «Водотеплосервіс» рекомендували перерахувати тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення.
6 вересня виконавчий комітет Калуської міської ради розглянув та підтримав проєкт рішення про надання відповіді Західному міжобласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України. Питання пройшло максимально непомітно: проєкт цього рішення на сайті міської ради, як це передбачає Закон про доступ до публічної інформації, не оприлюднили, питання включили до порядку денного як додаткове (в оприлюдненому перед засіданням порядку денному його не було), а сам текст листа до відділення АМКУ не зачитували і не обговорювали. Йшлося лише про те що, лист від АМКУ надійшов на адресу виконкому, його беруть до відома і надають відповідь «згідно з додатком», пишуть Вікна.

Також, за словами начальника юридичного відділу Калуського виконкому Романа Шпитального, комунальне підприємство «Водотеплосервіс» «звернулося з листом, який ми додаємо до листа виконкому і враховуючи рекомендації (Адміністративної колегії Західного міжобласного територіального відділення АМКУ. — Авт.) було направлено окремого листа до Міністерства розвитку громад і територій 10 серпня».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Рішення виконавчого комітету разом з листом оприлюднили лише 10 вересня.

Переписка КП «Водотеплосервіс», а тапер і виконкому з територіальним відділенням АМКУ та Міністерством стосується тарифів на водопостачання і водовідведення, які в Калуші затвердили цього року.

Нагадаємо, що 1 березня виконавчий комітет Калуської міської ради затвердив такі тарифи на послуги КП «Водотеплосервіс»:

— на централізоване водопостачання — 16,22 грн за 1 куб. м (без ПДВ) – це 19,46 гривні з ПДВ. Ріст проти діючого тарифу — 128% (раніше за 1 кубометр води калушани сплачували 8,532 гривні);

— на централізоване водовідведення — 14,78 грн за 1 куб. м (без ПДВ) — це 17,74 гривні з ПДВ. Ріст проти попереднього тарифу (11,376 гривні за кубометр водовідведення) — 56%.

Відтак оплату за один кубічний метр водопостачання і водовідведення рішенням виконкому збільшили з 19,908 до 37,20 гривні за кубометр або на 87%.

Для бюджетних та інших споживачів ці тарифи вступили в дію з 1 квітня, а для населення — з 1 червня, вже після того, як було оприлюднено публічний договір.

Найбільше претензій калушани мали до такої складової тарифу, як погашення кредиту Світового банку — це близько 6,4 гривні або 40% тарифу за кубометр водопостачання без ПДВ. А саме: в тариф включили 1 гривню фінансових витрат на обслуговування кредиту Міжнародного банку реконструкції і розвитку — на погашення відсотків (фінансові витрати понад 2,9 млн гривень на рік). А також 5,4 гривні — на погашення основної суми кредиту (планова сума прибутку на погашення тіла кредиту — понад 15,6 млн гривень на рік).

Нагадаємо також, що калушани протестували проти такого різкого підвищення тарифів, зокрема, вимагали від влади, щоб половину витрат на погашення тіла кредиту взяв на себе міський бюджет (тим паче, в рішенні міської ради від 2009 року, яким вона давала дозвіл на отримання кредиту, було прописано, що в міському бюджету мають щорічно закладати кошти на погашення тіла кредиту, проте жодного року цього не робили. — Авт.). А в разі невиконання своїх вимог обіцяли звертатися в Антимонопольний комітет.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Антимонопольний комітет тарифи розглянув і виявив порушення. Так, на офіційному сайті Західного міжобласного територіального відділення АМКУ оприлюднено рекомендації Адміністративної колегії від 1 липня цього року «Про припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захисту економічної конкуренції» щодо КП «Водотеплосервіс».

ЩО ВСТАНОВИЛА КОЛЕГІЯ?
По-перше, становище КП «Водотеплосервіс» на ринку послуг з централізованого водопостачання і водовідведення в межах території міста Калуша та сіл Копанок, Боднаріова і Вістової, на яких розташовані мережі, що перебувають у господарському відданні підприємства, має ознаки монопольного, оскільки на цьому ринку у нього немає жодного конкурента. Додамо, в принципі не важливо, яке підприємство буде надавати такі послуги — «Водотеплосервіс» чи Калуська енергетична компанія: альтернативи й вибору в споживачів щодо надавача послуг з централізованого водопостачання і водовідведення однаково не буде.

По-друге, Адміністративна колегія проаналізувала структуру тарифів на централізоване водопостачання й водовідведення і встановила, що КП «Водотеплосервіс» включило в тариф на послугу з централізованого водопостачання розрахунковий прибуток на погашення основної суми кредиту, що становить 5,4010 гривні за 1 куб. метр, або 33,3 відсотка від загального розміру тарифу (у 2021 році необхідно сплатити 15 626,770 тис. гривень тіла кредиту).

Інвестиційна програма має подаватися не пізніше ніж на три місці до дати подання уповноваженому органу розрахунків нових тарифів. При цьому в межах інвестиційної програми забороняється проведення розрахунків для погашення кредиторської заборгованості або втрат, що були здійснені до періоду, на який розроблено таку інвестиційну програму.

«Відповідно до п. 10 розділу 4 Наказу 191 кошти, передбачені на реалізацію погодженої інвестиційної програми на плановий період включаються ліцензіатом до розрахунку тарифів на центральне водопостачання і водовідведення», — йдеться у рекомендаціях Адміністративної колегії.

Колегія встановила, що КП «Водотеплосервіс» не розробляло та не подавало на розгляд міської ради інвестиційної програми, яка б передбачала планування прибутку на погашення кредитних запозичень у 2021 році в розмірі понад 15,6 млн гривень.

«Отже, підприємство необґрунтовано включило до розрахунку тарифів встановлених Рішенням 74 (від 1 березня) плановий прибуток у розмірі 15 626, 770 тис. гривень, оскільки спрямування цих коштів не підтверджено заходами інвестиційної програми, яка повинна була розроблятися не пізніше, ніж за три місяці до дати подання до міської ради розрахунків тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення та пройти процедуру оприлюднення», — констатувала колегія.

Крім того, 28 квітня 2021 року (тобто вже після встановлення нових тарифів. — Авт.) Калуська міська рада погодила інвестиційну програму КП «Водотеплосервіс» на 2021-2025 роки у сфері централізованого водопостачання і водовідведення. Програма передбачає реалізацію інвестиційних заходів, спрямованих на вирішення проблем енергозбереження, встановлення технологічного обліку води, переоснащення й оновлення водопровідних об’єктів. Обсяг фінансування на 2021 рік становить понад 7,9 млн гривень та буде здійснюватися за рахунок частки амортизаційних відрахувань, які включені у структуру тарифів на водопостачання (понад 6,6 млн гривень) і водовідведення (майже 1,3 млн гривень).

«Включення КП «Водотеплосервіс» до розрахунку тарифів, встановлених Рішенням 74, планового прибутку у розмірі 15 626,770 тис. гривень на погашення основної суми запозичень згідно з кредитним проєктом Міжнародного банку реконструкції та розвитку…, який не підтверджений заходами інвестиційної програми, а також частки амортизаційних відрахувань в розмірі 7933,12 тис. гривень до погодження органом місцевого самоврядування інвестиційної програми, свідчить про те, що Підприємство не дотрималося вимог Постанови 869 та Наказу 191 і здійснило розрахунок тарифів на водопостачання і водовідведення без належного обґрунтування», — зазначено у документі.

До речі, як випливає з рекомендацій, відділення АМКУ зверталося до Головного управління Держпродспоживслужби України в Івано-Франківській області «щодо надання обґрунтування чи є порушенням Постанови 869 та Порядку включення КП «Водотеплосервіс» до структури тарифу прибутку на погашення кредиту, який не підтверджений заходами інвестиційної програми і 31 травня отримало відповідь, змістом якої підтверджено, що «плановий прибуток на погашення кредитної заборгованості повинен бути обґрунтований та підтверджений заходами інвестиційної програми».

У розділі «Антиконкуренті наслідки дій КП «Водотеплосервіс» зазначено, що недотримання підприємством вимог порядку формування тарифів свідчить «про встановлення Рішенням 74 необгрунтовано завищених тарифів на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, внаслідок чого ущемлено інтереси бюджетних установ та юридичних осіб, яким з 1 квітня нараховується плата за новими тарифами (а з 1 червня — і мешканцям Калуша), а дії КП «Водотеплосервіс» містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Відтак адміністративна колегія рекомендувала комунальному підприємству припинити такі дії «шляхом приведення тарифу на послугу з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням вимог порядку формування тарифів» та подати їх органу місцевого самоврядування для встановлення.

Додано, що рекомендації органів Антимонопольного комітету підлягають обов’язковому розгляду тими, кому вони надані. А за умови їх виконання (тобто вжиття заходів для усунення наслідків порушення) провадження про порушення законодавства про захист економічної конкуренції не розпочинається, а розпочате провадження — закривається.

«Про результати розгляду рекомендацій необхідно повідомити Відділення у 2-х місячний строк з дня отримання рекомендацій», — зазначено у документі.

КП «Водотеплосервіс» наразі рекомендації АМКУ не виконало і, як зазначив у коментарі «Вікнам» директор підприємства Петро Шевчук, вважає зауваження до тарифів, зокрема включення то тарифу прибутку на погашення кредиту, необґрунтованими.

Так, у відповіді Західному міжобласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України, яку затвердив виконком, зазначено, що «13.08.2021 року КП «Водотеплосервіс» надіслало листа, в якому повідомило, що за результатом здійсненого аналізу рекомендації адміністративної колегії вбачається за необхідне звернутися до Міністерства розвитку громад та територій України щодо отримання відповідних роз’яснень з приводу: чи необхідно КП «Водотеплосервіс» у інвестиційній програмі підприємства зазначати заходи щодо використання планового прибутку на погашення заборгованості за Договором субкредитування №28010-02/110 від 16 жовтня 2009 року, якщо кошти отримувалися в рамках реалізації кредитного проекту Міжнародного банку реконструкції і розвитку «Розвиток міської інфраструктури» та якщо так, то яким чином або у якому розділі інвестиційної програми підприємства зазначати заходи щодо використання планового прибутку на погашення заборгованості за Договором субкредитування №28010-02/110 від 16 жовтня 2009 року».

Відповіді від Міністерства поки що не отримали, проте, як вважає виконавчий комітет, на основі роз’яснень від Міністерства «можна буде ствердно вказувати на факт наявності чи відсутності в описаних адміністративною колегією діях порушення законодавства про захист економічної конкуренції».

Тож для належного виконання рекомендацій, йдеться у відповіді, «першочергово отримати від Міністерства розвитку громад та територій України відповідні роз’яснення».

«Виконавчий комітет Калуської міської ради висловлює свою готовність до співпраці на ґрунті відповідності взаємних дій законодавству України та повідомить про результати розгляду рекомендацій адміністративної колегії уже з урахуванням отриманих роз’яснень Міністерства розвитку громад та територій України в межах 3-х місячного строку, вказаного в самих рекомендаціях», — так завершується звернення.

Це означає, що питання тарифів на водопостачання і водовідведення є відкритим і варіанти можливі. Тобто, якщо відповідь Міністерства буде не такою, як розраховує комунальне підприємство, то рекомендації треба буде виконували і перераховувати тарифи. Інакше комунальному підприємству загрожують штрафи. А вже Калуська енергетична компанія (саме цьому комунальному підприємству міська влада хоче передати послуги з водопостачання і водовідведення. — Авт.) не зможе закласти у свій тариф складову на погашення кредиту без відповідної інвестиційної програми.


Читайте також:


Залишити коментар: