Уряд хоче перевіряти житло отримувачів субсидій: за відмову – каратимуть



В Україні планують розширити повноваження соціальних інспекторів, які зможуть відвідувати субсидіантів, та ініціювати перевірки матеріального стану сімей.

- джерело.

Про це повідомляє «Сьогодні».

Законопроект «Про забезпечення держконтролю на час надання соціальної підтримки», який вже знаходиться в Раді, допоможе виявляти зловживання при отриманні всіх видів соцдопомоги, насамперед субсидій на компослуги.

За словами голови Директорату соцзахисту населення Мінсоцполітики Віталія Музиченка, законопроект поліпшить якість перевірок, оскільки соцінспектори отримають нові повноваження. Ревізор зможе входити в житло з перевірками умов життя тих, хто вважає себе бідним і отримує або хоче отримати субсидію, а мешканці не будуть мати права йому відмовити (зараз мають) ініціювати самостійне обстеження матеріально-побутових умов сімей (зараз – за планами керівництва).

Крім того, вони зможуть безкоштовно (питання оплати не врегульовано) отримувати дані, необхідні для встановлення права на соцпідтримку, наприклад, в банках – про наявність рахунків, у Міграційній службі – про перетин субсидіантом або членами його сім’ї кордону, в БТІ – про наявність неврахованої житлоплощі, в Сервісценті МВС – про наявність авто.

Найперше, ревізори підуть з перевірками до тих субсидіантів, до яких у соціальних служб вже є питання: припустимо, хтось у родині задекларований як безробітний, але є інформація, що він перебуває за кордоном на заробітках, або людина нелегально підробляє перевезенням на своєму автомобілі, здає «зайву» квартиру.

У законопроекті передбачено, що відповідальність за відмову допустити інспектора для перевірки буде «відповідно до закону». А самих інспекторів має стати більше (зараз в Україні налічується 1493 інспектора, приблизно по одному на 4000 одержувачів держдопомоги). Також Музиченко впевнений, що інспекторам потрібно підняти зарплату, яка зараз ненабагато вище мінімальної.

Старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький каже, що держава має повне право перевірити, хто отримує бюджетні гроші, тому посилення перевірок виправдано.

«Найдієвіший метод при відмові допустити соцінспектора – автоматичне позбавлення субсидії, а не штрафи, розмір яких на порядок менше. Але це треба прописати в законі», – сказав Левицький.


Читайте також:


Залишити коментар: