«Україну я нікому не віддам»: історія загиблої на Сході кулеметниці Яни Червоної (фото)



Дуже любила своїх дітей, щодня по телефону робила з ними уроки

- джерело.

Ще вранці 2 квітня кулеметниця окремої штурмової бригади “Донбас” Яна Червона постила селфі, а вже в обід ворожа міна влучила просто у її бліндаж. У жінки лишилися двоє дітей — син і дочка.

Яна, з позивним “Відьма”, на війну потрапила восени 2016 року. Пішла воювати після двох років волонтерства у батальйоні “Айдар”. Вирушила у 54-у бригаду і стала кулеметницею.

«Один з бійців їй сказав: волонтерам добре – приїхали, день тут побули і поїхали. А ми тут день у день воюємо. Це її зачепило», – розповіла письменниця Євгенія Подобна.

За словами знайомих, Яна була талановитою кулеметницею. Воювала на передовій, сиділа в окопах. Була дуже прямолінійною та завжди йшла до кінця. Дуже любила своїх дітей, щодня по телефону робила з ними уроки. Втрату товаришів сприймала дуже боляче.

До Майдану Яна ніколи не була “ура-патріотом”. Все змінила Революція гідності і війна. Саме тоді жінка почала розмовляти зі своїми дітьми українською, купила їм вишиванки. Також знаходила спільну мову з місцевими. І навіть у відпустці у Харкові не змогла змінити військову форму на цивільну.

Журналістка Настя Федчак каже: “Хоча Яна була російськомовною, зі мною вона говорила українською. Розповідала, як син її запитав: “Мамо, а ти ж Україну не віддаси?”. І вона відповіла: “Ні, синку, звісно, не віддам”.


Читайте також:


Залишити коментар: