Українців змусять платити податки за автомобілі: деталі



За машину доведеться заплатити: Міністерство економіки до 1 лютого підготує список автомобілів, які підпадають під щорічний податок в 25 тисяч гривень. До середини року Фіскальна служба розішле українцям платіжки.

Про це повідомляє Сегодня.

- джерело.

Мінекономіки підготувало список авто, за які треба буде заплатити 25 тисяч грн податку. Це транспортний податок на легкові авто, з року випуску яких минуло не більше п’яти років, а середня ринкова вартість становить понад 375 мінімальних зарплат. Станом на 1 січня 2020 року – це 1,7 млн грн.

Проте, тут є нюанс: середньоринкову вартість визначає Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Відомство в своїх розрахунках враховує марку, модель, рік випуску машини, об’єм циліндрів двигуна, тип пального, тому навіть якщо було куплено дешевше авто, але воно було у списку – доведеться заплатити податок.

Крім того, його доведеться сплачувати незалежно від стану авто.

Минулого року у списках значилися 350 автомобілів. Після оприлюднення нового списку машин, Фіскальна служба до 1 липня розішле власникам таких автівок платіжки. Заплатити треба буде протягом 60 днів. Транспортний податок входить до складу податку на майно і повністю зараховується до місцевих бюджетів тих територій, на яких зареєстровано авто.

Не всі авто люкс-класу потрапляють до списку Мінекономіки. Наприклад, у 2019 році до переліку не увійшли Tesla Model X і Tesla Model 3. Якщо авто немає в списку, то можна не платити.

“Спочатку ознакою віднесення транспортного засобу до об’єкта оподаткування транспортним податком є його присутність в Переліку легкових автомобілів, що підлягають оподаткуванню. Якщо в Переліку немає транспортного засобу, то такий автомобіль не є об’єктом оподаткування транспортним податком у 2019 році”, – йдеться у поясненні Фіскальної служби.

Попри це, податкова має право в будь-який момент звернутися до Міністерства економіки, щоб до переліку додали автомобіль, який підлягає оподаткуванню транспортним податком.

Якщо власник після отримання платіжки не заплатив податок протягом 60 днів, сума буде зростати. Якщо ж заплатити у перші 90 днів – до штрафу додається 10%, після 90 днів – 20%. Більш того, автомобіль або інше майно можуть конфіскувати і продати, а з вирученої суми забрати платіж – решту повернуть власнику автомобіля.

Якщо авто є у списку, але податкова забула надіслати платіжку – власник звільняється від відповідальності. Вже наступного року Фіскальна служба має право виставити рахунок в подвійному розмірі – за два роки.

Є також випадки, коли транспортний податок буде меншим за 25 тисяч гривень.

Якщо авто купили в середині року, то Фіскальна служба нарахує податок, починаючи з місяця, коли платник податків отримав право власності на машину. Щорічний платіж в 25 тисяч ділиться на 12 місяців, а потім множиться на кількість місяців, що залишилися в році.

Те ж саме буде й з авто, яке перепродується іншій людині. Податок буде ділитися пропорційно між колишнім власником і новим власником з місяця купівлі-продажу авто. В такому випадку колишній власник може звернутися до податкової, щоб його платіжку виправили.

Якщо п’ятирічний вік авто закінчується протягом року, сума податку теж буде меншою – треба буде заплатити суму з 1 січня до початку місяця, коли вік авто досягає п’яти років, йдеться в Податковому кодексі.

У разі крадіжки, податок за авто не сплачується з наступного місяця після того, як цей факт зареєстрували правоохоронні органи.


Читайте також:


Залишити коментар: