Українці зможуть отримувати по дві пенсії: кому пощастить і на які суми розраховувати



Відповідно до пенсійної реформи, в майбутньому українці будуть отримувати дві пенсії: солідарну та накопичувальну. Громадян спонукають накопичувати собі на пенсію самостійно за допомогою добровільних внесків, що дасть можливість кожному зібрати кошти.

Пише - джерело.

Про те, які зміни чекають систему виплат та яким буде розмір другої пенсії, пише “Апостроф”.

Друга пенсія: якою вона буде

В рамках пенсійної реформи ми переходимо від солідарної пенсії до системи добровільних внесків, коли кожен українець буде сам відповідальним за свою майбутню пенсію. Система накопичувальної пенсії – це перехідний етап. Саме на цьому етапі українці і далі отримуватимуть солідарну пенсію, але також почнуть отримувати другу пенсію – накопичувальну.

В чому різниця

Солідарна пенсія – це пенсія, яку нараховують в залежності від стажу та розміру зарплати і виплачує Пенсійний фонд щомісячно. Працюючі українці сплачують ЄСВ у Пенсійний фонд і звідти нинішнім пенсіонерам виплачують пенсії. Ця система недосконала тим, що Пенсійний фонд має дефіцит коштів і державі доводиться дофінансовувати його за рахунок інших важливих програм.

Накопичувальна пенсія – це, коли українці роблять виплати на свій індивідуальний рахунок у недержавних фондах. При досягненні пенсійного віку, вони ці гроші можуть отримати одразу, частинами або щомісячно довічно.

Добровільні внески – третій та останній етап. На другому етапі поєднані солідарна та накопичувальна пенсії, на третьому етапі це лише внески. Скільки відклав на свій пенсійний рахунок – стільки й отримаєш.

Які пенсії отримуватимуть українці

Солідарну пенсію в Україні поки ніхто не скасовує: її інадалі виплачуватимуть з Пенсійного фонду в залежності від розміру заробітної плати та стажу. Щоб розрахувати свою майбутню пенсію потрібно помножити коефіцієнт страхового стажу на офіційну заробітну плату (за весь період страхового стажу або за 60 місяців підряд). Українські пенсіонери отримують від 1 769 до 17 690 гривень щомісячної пенсії за солідарною системою.

Накопичувальна пенсія спочатку буде бонусом до основної пенсії. Для того, щоб така пенсія існувала, підвищать податки: ЄСВ – до 24%, а ПДФО – до 20% замість 22 та 18% відповідно.

“Ці гроші будуть акумулюватися на спеціальних рахунках, з яких у старості українці зможуть отримувати ще одну пенсію”, – заявила голова профільного комітету Галина Третьякова.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняв, що накопичувальна система не буде передбачати жодних додаткових виплат з боку населення.

“Обговорюється наступний варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ні для фірми, ні для людини; ще 2% беремо по ПДФО”, – розповів Шмигаль.

ЄСВ – це єдиний соціальний внесок. Тобто, саме та частка податків, яка йде на пенсії. У 2020 році його розмір – 22% від зарплати або щонайменше 918 гривень 6 копійок.

ПДФО – податок на доходи фізичних осіб. Це загальнодержавний податок, що стягується з доходів. Частка ПДФО коливається від 5% до 18% у залежності від видів доходу.

Хто буде отримувати накопичувальну пенсію

Накопичувальну пенсію зараз отримують ті, хто сплачував внески у недержавні пенсійні фонди. Такі фонди існують вже кілька років.

Є три варіанти отримання своїх пенсійних накопичень:

  • одноразова виплата 100% накопичень;
  • прискорені виплати: суми розбиті на щомісячні платежі протягом 5-10 років;
  • довічне утримання – це фіксовані щомісячні виплати.

Накопичувальну пенсію можна успадкувати, якщо людина застрахована.

Перехід на систему накопичувальних пенсій: чому це важливо

В Україні вже давно хочуть перейти до цієї системи, але демографічні прогнози змушують законодавців поспішати, інакше майбутні пенсіонери залишаться без пенсій. У 2020 році дефіцит Пенсійного фонду склав понад 13 мільярдів гривень. Пенсійний фонд мав всього 281 мільярд гривень власних коштів, а решту – 184 мільярди – отримали з держбюджету.

Якщо зараз за низьких пенсій, Україні доводиться весь час дофінансовувати Пенсійний фонд, то зрозуміло, що за таких прогнозів грошей не буде навіть для того, щоб забезпечити пенсіонерів мінімальними виплатами. Тому перехід до системи добровільних внесків є не лише модернізацією пенсійної системи в Україні, але й необхідним кроком.

Загрози накопичувальної системи

Однак є думки, що в Україні не створено умов для переходу на накопичувальну систему. Ексміністр соціальної політики Андрій Рева назвав це аферою століття. За його словами, в Україні немає фондового ринку і цінних паперів, в які будуть вкладатися кошти недержавних коштів.

Щоб сума, яку українці відкладають, не втратила в ціні через інфляцію та девальвацію, необхідно, щоб фонди ці гроші інвестували в різного роду активи. Наразі в Україні цей напрям слабо розвинений.


Читайте також:


Залишити коментар: