Українські заробітчани спричинили фурор у Польщі: що про це відомо



Протягом 2013-2018 років в Польщі фіксували стрімке зростало середнє щорічне зростання економіки.

- джерело.

Експерти наголосили, що цих показників вдалося досягнути, у тому числі,  і завдяки заробітчанам, які приїхали з України.

Про це йдеться в публікації дослідників Варшавської школи економіки Павела Стшелецького і Якуба Ґровіца та Роберта Вишинського.

Загалом йдеться про те, що в середньому економіка країни зростала на 0,5% –  це одна сьома (13%) від загальної динаміки ВВП країни за цей період.

Зазначається, що в Польщі перебуває від 900 тисяч до 1,1 млн трудових мігрантів з України.

Відповідно до результатів дослідження, саме українські заробітчани забезпечили зростання ринку праці Польщі в середньому на 0,8% на рік протягом 2о13-2018 років.

Крім того, експерти наголосили, що умови праці для поляків та українців  в країні суттєво відрізняється.

Зокрема, йдеться про те, що українці працюють довший робочий день, займаються менш кваліфікованою роботою та отримують меншу заробітну платню.

Автори зауважили, що масштабна трудова імміграція українців в Польщу починаючи  з 2013 року є безпрецедентним феноменом сучасної історії їхньої країни.

Проте, вони також підмітили, що забезпечувати тривале зростання економіки Польщі за рахунок заробітчан з України й надалі навряд чи вийде, оскільки з 2018 року кількість заробітчан з України почало поступово зменшуватися.


Читайте також:


Залишити коментар: