У Зеленського запропонували виплатити Коломойському $2 млрд за ПриватБанк «взаємозаліком боргів»



Експертка з банківської діяльності у команді обраного президента України Володимира Зеленського Вікторія Страхова повідомила, що припускає виплату Ігорю Коломойському 2 мільярдів доларів компенсації у формі «взаємозаліку боргів» за кредитами, які компанії Коломойського не виплачують ПриватБанку.
Про це Страхова повідомила в інтерв’ю журналістам Bihus.info та «24 каналу».

- джерело.

«На мою думку, це капітал банку, який там був, це 21 мільярд гривень. За поточним курсом — це трошки менше одного мільярда доларів. І друге питання — це той bail-in (операція з використання коштів кредиторів банку під час його націоналізації — ред.), який відбувся, кошти вкладників, які було списано. 29 мільярдів фактично було списано. Це певна частина ще з того може бути», — пояснила Страхова.

За розрахунками Страхової, заборгованість компаній Коломойського перед ПриватБанком, яку олігарх визнав, складає 60 мільярдів гривень. Експертка команди Зеленського пропонує зменшити суму цієї заборгованості на 2 мільярди доларів, які вимагає Коломойський. Як наслідок, за підсумками «взаємозаліку» Коломойський залишиться винним ПриватБанку близько 10 мільярдів гривень.

«Ми тільки говоримо: «Він просить 2 мільярди (доларів — ред.)», але ми щось забуваємо, що все ж таки кредити певним компаніям своїм він давав, і вони не всі погашаються. Щось обслуговується, але більшою частиною не обслуговується. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні — зарахуйте. І, можливо, трошки ще Ігор Валерійович буде винен ПриватБанку», — повідомила Страхова.

Зазначимо, що раніше Коломойський заявляв, що хоче отримати від держави компенсацію за націоналізацію ПриватБанку у розмірі 2 мільярди доларів. Саме у таку суму олігарх оцінив власний капітал, який він вклав у банк.

Нагадаємо, що за декілька днів до виборів суди ухвалили одразу три рішення на користь колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які Національний банк видав ПриватБанку у 2013 році. Загальна сума цих кредитів складає 9,2 мільярда гривень. Згодом Коломойський подав 5 позовів про скасування своїх боргів перед НБУ за поручительством на користь ПриватБанку.


Читайте також:


Залишити коментар: