У США обрали «Міс українку Нью-Джерзі-2018»



Серед фіналісток конкурсу були і студентки університетів, які цього року тільки почали своє доросле життя, і професіонали, котрі вже досягли певного рівню, переможці олімпіад, члени  найрізноманітніших National Honor Society.

- джерело.

дея фізичної краси як визначальної для успіху жінок ще міцно сидить у головах людей. А ми запланували зробити конкурс, де ця краса буде тільки однією зі складових успіху, де мудрість, шляхетність, доброта, таланти будуть достойно нагороджені. Ми — це союзянки 137-го відділу Союзу українок Америки (СУА), які організували й провели конкурсу «Міс українка Нью-Джерзі-2018». Про це у середу, 19 грудня, пише тижневик для української діаспори «Міст».

Наші сподівання виправдалися. Серед фіналісток конкурсу були і студентки університетів, які цього року тільки почали своє доросле життя, і професіонали, котрі вже досягли певного рівню, переможці олімпіад, членкині найрізноманітніших National Honor Society. Це були майбутні математики, вчительки, інженери, юристи, медики, політики, економістки, дизайнерки та художниці. Серед улюблених занять — танці, спів, театр, фотографія, шахи, плавання, теніс, їзда на конях, поезія, плетиво, шиття, вишивання, створення ґерданів, гра на піаніно, скрипці, малювання, художній дизайн, риболовля, кулінарія, філософія…

Але найважливішим є те, що репрезентуючи себе у фіналі, учасниці конкурсу розказували також, що для них означає бути українкою, про свою волонтерську працю. Дівчата, котрі нещодавно переїхали з України, відвідували поранених воїнів у госпіталях (Анна Рак), серед тих, хто виріс в Америці — випускниці Школи українознавства, членкині Спілки української молоді (Меланія Агне), «Пласту» (Надія Стахира). Учасниці Інтернаціональної асамблеї молодих лідерів при Організації Об’єднаних Націй (Тетяна Сидорук), виборчих компаніях на рівні штату (Олеся-Вікторія Греб), Програмі обміну майбутніх лідерів (Марта Михайлишин), допомоги в сиротинцях, школах для дітей із особливими потребами (Марія Несторяк), із малозабезпечених сімей, притулках для бездомних тварин (Марія Танасійчук), волонтерства в таборах для біженців (Богдана Бартків), літніх дитячих таборах (Каміла Івашко), планування та проведення заходів, організованих українськими церквами (Юлія Вознюк), СУА, організаціями «Нова українська хвиля» (Мар’яна Савчук), «Разом».

Це неповний перелік доброчинних справ фіналісток. Навіть логотип конкурсу, початковий ескіз Корони для переможниці, всі рекламки створила Оля Войціцька, донька союзянки 137-го відділу Марії Войціцької. Ми дуже горді, що свої знання, вміння, таланти дівчата вкладають у допомогу потребуючим, що вони цілком заперечують уявлення про сучасне покоління як зосередженої лише на собі і власному задоволенні молоді.
Після представлення кожна фіналістка відповідала на витягнуте навмання запитання. Інтелектуальну планку вечора задало вже перше запитання: «Наталя Кобринська була засновницею жіночого руху в Галичині на початку ХХ ст., а Мілена Рудницька була найвпливовішою фігурою жіночого руху в Галичині в міжвоєнний період. Чи можуть вони бути рольовими моделями для сучасних жінок?». Відповідаючи на запитання, дівчата продемонстрували свою зрілість мислення, громадянську позицію, розуміння проблем сьогодення. Найдотепнішою, мабуть, була відповідь Марти Михайлишин на питання «Якщо б джин виконав три твоїх бажання, якими б вони були?» Дівчина відповіла: «Перше — щоб у світі не було війни і голоду, друге — щоб усі люди жили щасливо і вічно, третє — зустріти ще одного джина і загадати ще три бажання».
Презентація й інтерв’ю фіналісток були поєднані з показом колекції одягу талановитої української дизайнерки Оксани Полонець. Вражає надзвичайна фантазія цієї майстрині — створений нею одяг бездоганно поєднує традиційну вишиванку, сучасний фасон і зручність, а кожна нова колекція — просто чудова!

Другою частиною конкурсу було представлення учасницями сучасного чи традиційного українського одягу. І дівчата впоралися з цим завданням блискуче. Ми побачили одяг із Поділля, Центральної України, Лемківщини, Буковини, Покуття. Дівчата розказували про елементи одягу, вишивку, історичні факти та леґенди, пов’язані з вишиванкою. Готуючись до конкурсу, хтось із дівчат запитав мене, що конкретно треба розказати про одяг, і я відповіла: «Уявіть, що ви — вчителька в школі і хочете розказати про традиційний український стрій дітям, щоб їм не було нудно».

Всі , хто був на доброчинному вечорі, погодяться, що слухати дівчат було дуже цікаво. Бачили б ви, з якою теплотою та гордістю розказували про свою родину дівчата, одягнені в сорочку, вишиту ще прабабцею чи прапрабабцею!

Вечір проводили двома мовами — ми хотіли, щоб присутні на ньому неукраїномовні американці дізналися про українську культуру та життя. Також знання української не було критерієм участі в конкурсі. Таким чином ми намагалися зацікавити українським життям дівчат, котрі через незнання мови відходять від української спільноти. В теперішній інформаційній війні кожен американець чи американка українського походження (незалежно наскільки досконало знає українську мову), якщо зможе розказати своїм одноліткам чи знайомим правду про ситуацію в Україні, є важливими.

В січні в Україні буде проводитись програма «Країна Win Win» — освітньо-розважальний проект для молоді віком від 18 до 40 років української діаспори, яка цікавиться подіями і процесами, що відбуваються в Україні, завданням якого є залучати досвід і знання представників діаспори для покращення іміджу України у світі. Ми дуже раді, що декотрі учасниці конкурсу «Міс українка Нью-Джерзі-2018» зголосилися взяти в ній участь.

Найцікавішою частиною вечора був конкурс талантів. Український народний танець (Надія Стахира, Юлія Вознюк), класичні румба і вальс (Анна Рак, Марта Михайлишин), виконання пісні на власні слова та музику (Тетяна Сидорук), гра на скрипці (Каміла Івашко), декламація поезії Шевченка (Олеся Греб) — артистизм і чудова техніка виконання викликали заслужені оплески аудиторії. Оригінальним були презентації талантів іншими учасницями — вони представили створені власними руками речі. Марія Танасійчук презентувала спечений нею, майстерно прикрашений хліб, Мар’яна Савчук — чудовий торт, Богдана Бартків — ґердан, Анастасія Джус — вишиванку, Марія Несторяк — торбинки та куртки, Меланія Агне й Ольга Войціцька — картини. Останні три фіналістки провели невеличкий аукціон, кошти з якого будуть передані для потребуючих в Україні. Дівчата після конкурсу розказували, що це було надзвичайно приємно для них, що створені їх руками твори завдяки учасникам аукціону зроблять життя когось в Україні хоч трішки радіснішим.

Цей вечір, як і попередні, організовані 137-м відділом СУА, був доброчинним. Прибуток буде переданий для існуючих культурних, освітніх і гуманітарних проектів СУА. Переможниця, «Міс українка Нью-Джерзі», допоможе розповсюдити кошти як посол доброї волі. Тому користь від такого типу конкурсів є надзвичайно великою — це і поширення інформації про українську культуру (традиційну і сучасну), і виховання української молоді, гордої за свою духовну спадщину, активної в громадському житті, чутливої до чужого горя, і збирання коштів для допомоги Україні. Це відзначила в своєму привітанні консул Ілона Лапа, представниця Генерального консульства України в Нью-Йорку.

Кульмінацією свята стала церемонія нагородження переможниць конкурсу. Колекція весільного одягу Оксани Полонець, яку презентували фіналістки, найкраще пасувала для цього моменту. Журі було нелегко вибрати переможницю конкурсу і дев’ятьох номінацій, але Маріанна Заяць (голова СУА), Роман Гірняк (освітянський радник Українського конґресового комітету Америки і колишній мер Randolph Township, NJ), д-р Михайло Левко (голова Ради директорів кредитівки Nova-UA), Ольга Мейєр (маркетинг-директорка журналу InLove), Ігор Лобортас (власник «Класичного ювелірного дому Лобортаса»), Анна Заячківська («Міс Україна-2013»), Оксана Коник (волонтер, фінансист Dolche Brothers Printing) після довгої дискусії передали своє рішення ведучим. Нагороджували почесні гості конкурсу Женя Борідка, «Міс українська діаспора-2015» й п. Заячківська.

Переможницею конкурсу «Міс українка Нью-Джерзі-2018» стала Юлія Вознюк. Звання «Перша віце-міс» отримала Олеся-Вікторія Греб, звання «Друга віце-міс» і «Міс глядацьких симпатій» — Анна Рак, «Міс СУА Нью-Джерзі» — Оля Войціцька.

Переможці у номінаціях: «Міс фотогенічність» — Анастасія Джус; «Міс талант» — Надія Стахира; «Міс елегантність» — Марта Михайлишин; «Міс ерудиція» — Марія Несторяк; «Міс артистичність» — Меланія Агне; «Міс особистість» — Каміла Івашко; «Міс волонтерства» — Тетяна Сидорук; «Міс творчість» — Мар’яна Савчук; «Міс українська спадщина» — Дана Бартків; «Міс доброзичливість» — Марія Танасійчук.

Це свято мистецтва, краси, добра та шляхетності не було б таким захоплюючим без ведучих — надзвичайно інтелігентної і елегантної Анни Заклецької, котра спеціально приїхала з України на цей вечір, енергійного і веселого Богдана Табаки, музичного директора Орландо Пагана, наших спонсорів і партнерів: Української федеральної кредитової спілки «Самопоміч», Федеральної кредитової спілки Nova-UA, компаній «Міст-Америка», «Україна-Експрес», Best Carpenters, Українсько-американської асоціації бізнесменів і професіоналів UABPA, Українського народного союзу, Salt Breeze Spa, People Wealth Matters, LLC, ресторану Vernissage, MY Skin Care Center, Kochut, Ярослава Куземчака, Esq, Віри Фаріон, Porada Real Estate Company, «Міжнародних авіаліній України», K. Moite photography (Христина Посіко), Kleynod Ukrainian Watches, UKIE radio, Ksenia resort, «Міст-Clifton», Mish-Mash catering (Марія Войціцка), Cooking with Oksana (Оксана Хань), V2com design advertising, NC design event production, а також Олексія Гольчука (відеорежисера), Ольги Войціцької (маркетинг), Богдана Табаки (маркетинг), Наталі Павленко, Ksenia Resorts, Ліни Павловської, Юлі Семеняк, Марії Несторяк і Тані Вікторової.


Читайте також:


Залишити коментар: