У Порошенка пояснили, чому не пустили обіцяний 1 млрд на стипендії



Адміністрація Президента (АП) України повідомила, що Фонд Президента України щодо підтримки освітніх і наукових програм для молоді, створений Петром Порошенко в 2018 році, не витратив бюджетні кошти в розмірі 1 млрд гривень, оскільки положення про фонд не розроблено і не затверджено, а принципи організації і напрями діяльності не визначені. Про це йдеться у відповіді АП на запит Українських Новин.

- джерело.

“За інформацією, наданою Координаційним центром забезпечення взаємодії з Кабінетом Міністрів України, на виконання указу Президента України “Про Фонд Президента України щодо підтримки освітніх і наукових програм для молоді” від 6 листопада 2018 року №357 триває розробка проекту Положення про названому фонді, в якому буде визначено, зокрема, загальні принципи організації та діяльності фонду, а також основні напрямки, порядок і умови надання підтримки освітніх і наукових програм для молоді а рахунок коштів фонду, передбачених у державному бюджеті”, – сказано в документі.

Також у відповіді АП уточнили, що “Координаційним центром забезпечення взаємодії з Кабінетом Міністрів України підготовлений проект указу Президента України “Про деякі питання підтримки освітніх і наукових програм для молоді”, який зараз знаходиться в роботі”.

Відзначимо, в указі Президента №357 “Про Фонд Президента України щодо підтримки освітніх і наукових програм для молоді”, підписаному Порошенко 6 листопада 2018 року, доручено Кабінету Міністрів України:

– внести до 1 грудня 2018 року на розгляд Президенту України проект положення про Фонд Президента України щодо підтримки освітніх і наукових програм для молоді;

– забезпечувати щорічне фінансування витрат Фонду Президента України;

– розробити та впровадити механізми щодо створення сприятливих умов для реалізації в Україні професійного потенціалу молоді, яка отримала освіту за підтримки Фонду Президента України.

Нагадаємо, 23 листопада 2018 Петро Порошенко під час зустрічі зі студентами Київського національного торгово-економічного університету пообіцяв в 2019 році направити 1 млрд гривень зі створеного “Фонду Президента” на підвищення стипендій для студентів і грантів для вчених.

Також Порошенко зазначив, що фонд “надзвичайно важливий і створений для освітніх потреб”.

“Там, де є угоди з іноземними університетами – допоможемо з стипендій тим студентам, які є відмінниками і їдуть, щоб вчитися закордоном, але обов’язково повернутися в Україну. Будуть через абсолютно прозору модель виділені гранти”, – сказав він і додав, що незабаром буде обрано керівника фонду.

7 березня АП повідомила, що Порошенко не може почати витрачати 1 млрд гривень, передбачені в держбюджеті-2019 рік для спеціального Фонду Президента, через відсутність Положення про вказаний фонді, а також порядку та умов надання держпідтримки.

Законом України “Про Державний бюджет України на 2019” Фонду Президента України щодо підтримки освітніх і наукових програм для молоді передбачено видатки в загальному розмірі 1 млрд гривень.


Читайте також:


Залишити коментар: