У Калуші новий тариф на тепло від котелень майже вдвічі вищий, ніж від ТЕЦ



26 жовтня виконавчий комітет Калуської міської ради затвердив нові тарифи на централізоване теплопостачання — і для споживачів комунального підприємства «Калуська енергетична компанія», і для споживачів ДП «Калуська ТЕЦ- НОВА». Вони є вищими за тарифи, які діяли досі.

- джерело.



Причому для калушан, помешкання яких опалюються від котелень комунального підприємства, послуга з листопада буде майже вдвічі дорожчою, ніж для калушан, які отримують тепло від теплоелектроцентралі, інформують “Вікна”.

КАЛУСЬКА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ
Це підприємство раніше не надавало послугу з централізованого теплопостачання споживам міста, тож для неї виконком затверджував тарифи вперше. Раніше, 7 жовтня, на офіційному сайті Калуської міської ради оприлюднили повідомлення для споживачів послуги з централізованого теплопостачання про намір комунального підприємства «Калуська енергетична Компанія» встановити тарифи на теплову енергію її виробництво, транспортування, постачання та послуги з постачання теплової енергії для розрахунків зі споживачами категорій «населення», «бюджетні установи», «інші споживачі».

Пропозиція підприємства відображена і в рішенні виконкому. За ним послуга з постачання теплової енергії з врахуванням податку на додану вартість для населення коштує 2639,99 гривні за Гкал, для бюджетних установ — 4162,11 гривніза Гкал та для інших споживачів — 5637,49 гривні за Гкал.

Упродовж останнього опалювального сезону калушани платили за опалення за тарифом 989,4 гривні за Гкал, тож вартість опалення за рішенням виконкому зростає майже в 2,7 рази. Структура тарифу для населення без податку на додану вартість є такою: 1 776,02 гривні за Гкал — тариф на виробництво теплової енергії, 404,57 гривень за Гкал — тариф на транспортування теплової енергії власним споживачам і 19,40 гривні за Гкал — тариф на постачання. Разом — 2 199,99 гривні за Гкал (тариф включає 85,13 гривні прибутку комунального підприємства), а з податком на додану вартість виходить 2639,99 гривень за Гкал.

Проте є і приємна новина: з 1 листопада тариф для населення у дію не вступить. У рішенні виконкому є пункт, який зобов’язує КП «Калуська енергетична компанія» надавати мешканцям послугу з теплопостачання за тарифом, який було затверджено раніше (для КП «Водотеплосервіс»). Як пояснив начальник управління житлово-комунального господарства Юрій Рекунов, цей пункт буде діяти до врегулювання питання компенсації комунальному підприємству різниці між фактичними витратами на надання послуги та попереднім тарифом. А надавати за ним послугу «Калуська енергетична компанія» буде на виконання позицій Меморандуму.

Нагадаємо, наприкінці вересня було підписано Меморандум між урядом, «Нафтогазом» і очільниками громад, у якому зафіксували ціну газу на наступний опалювальний сезон в розмірі 7,42 гривні за кубометр з ПДВ для централізованого теплопостачання населення і за яким місцева влада взяла на себе зобов’язання не підвищувати тарифи на опалення для населення.

Головне питання: за яким тарифом будуть оплачувати послугу з централізованого теплопостачання калушани, які отримують її від котелень? Йдеться про тариф, який було затверджено в серпні минулого року для КП «Водотеплосервіс». Нагадаємо: тоді виконком встановив тариф на опалення для населення в розмірі 1508,95 гривні за Гкал, а з податком на додану вартість виходить 1810,74 гривні за Гкал. Однак тоді міська влада утрималася від такого різкого підвищення вартості опалення. Відтак у тому ж рішенні прописали «встановити комунальному підприємству «Водотеплосервіс» Калуської міської ради тарифи на послугу з постачання теплової енергії для потреб населення — 1137,81 грн/Гкал (з ПДВ)», а управлінню житлово-комунального господарства доручили розробити програму компенсації різниці у тарифах з міського бюджету. Проте в дію ці тарифи так і не вступили, адже для цього потрібно було укласти нові договори з усіма споживачами, що нереально. А закону про публічний договір тоді ще не було. Тож в останньому опалювальному сезоні калушани сплачували за тарифом 989,4 гривні за Гкал.

За рішенням виконкому Калуська енергетична компанія з 1 листопада буде застосовувати для населення найвищий з можливих попередніх тарифів — 1810,74 гривені за Гкал. Формально — Меморандум дотримано, а реально за опалення калушани будуть сплачувати у понад 1,8 рази більше, ніж на початку року.

Як повідомив у коментарі «Вікнам» директор КП «Калуська енергетична компанія» Петро Шевчук, тариф 2639,99 гривні за Гкал для населення застосовуватися не буде: в найближчому опалювальному сезоні мешканцям будуть нараховувати оплату за опалення за тарифом 1810,74 гривні за Гкал. Якщо буде розроблено механізм компенсації, то застосовувати економічно обґрунтований тариф не має сенсу. Крім того, як компенсацію держава вже пообіцяла громадам додаткові 4% податку з доходів фізичних осіб у місцеві бюджети. Для Калуської громади це щонайменше 20 млн гривень. Як пояснив Петро Шевчук, рішення виконкому чітко фіксує обґрунтований тариф і той, який буде застосований і дозволяє встановити різницю, яка й має бути компенсована комунальному підприємству на покриття збитків.

Іншим рішення виконкому затверджено річну норму споживання теплової енергії на централізоване опалення житлових будинків населенням від квартальних котелень: на опалення 1 кв. метра опалювальної площі житлових будинків м. Калуша, які отримують теплову енергію від квартальних котелень, її затверджено у розмірі 0,149 Гкал на 1 кв. метр в рік.

Тож за опалення 1 кв. метра опалювальної площі калушани, які отримують тепло від котелень, з 1 листопада будуть сплачувати 269,8 гривні на рік. Зважаючи, що опалювальний сезон офіційно триває шість місяців (з 15 жовтня по 15 квітня), то опалення 1 кв. метра площі коштуватиме орієнтовно 45 гривень. Саме за таким тарифом «Калуська енергетична компанія» може нараховувати оплату за опалення калушанам, споживачам від котелень, у разі відсутності (чи несправності) будинкового приладу обліку теплової енергії. Нагадаємо, впродовж останнього опалювального сезону калушани платили за опалення за тарифом 23,75 гривні за 1 кв. метр опалювальної площі на місяць.

КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА
Калуська ТЕЦ, починаючи з опалювального сезону 2020/2021 років, є надавачем послуги з централізованого теплопостачання для мешканців частини міста Калуша, бюджетних організацій та інших споживачів.

Рішенням виконкому від 26 жовтня встановлено такі тариф на опалення від Калуської ТЕЦ: для населення — 991,43 гривні за Гкал (з ПДВ), для бюджетних організацій — 1016,28 гривні за Гкал, для інших споживачів – 1014,18 гривні за Гкал.

Нагадаємо, в опалювальному сезоні 2019/2020 років тариф, за яким калушани оплачували за централізоване опалення КП «Водотеплосервіс» (у тому числі і ті, які отримували тепло від ТЕЦ), складав 989,4 гривні за Гкал. Торік, уже після того, як частина споживачів Калуша перейшли на прямі договори з Калуською ТЕЦ, було затверджено тариф за опалення від ТЕЦ для населення на рівні 937,58 гривні за Гкал, тобто він зменшився.

До речі, на опалювальний сезон 2021/2022 років Калуська ТЕЦ пропонувала встановити менший тариф для населення — 985,07 гривні за Гкал. Скоріш за все, зміни пов’язані з тим, що змінилася така складова, як тариф на транспортування теплової енергії від ТЕЦ мережами КП «Калуська енергетична компанія»: спочатку у розрахунок включили 212,05 гривні за Гкал — такою була пропозиція комунального підприємства, однак згодом тариф на транспортування підвищили до 217,35 гривні за Гкал (без ПДВ). Досі тариф на транспортування теплової енергії ї для населення від Калуської ТЕЦ становив 183,83 гривні за Гкал (без ПДВ).

Таким чином, тариф для населення від Калуської ТЕЦ проти останнього опалювального сезону зріс на 53,85 гривні — це приблизно на 5,7%. А якщо рахувати тариф, за яким калушани оплачували опалення два роки тому, то він практично не змінився — ріст в межах 1%.

До речі, не всі будинки, які опалюються від Калуської ТЕЦ, мають лічильники обліку теплової енергії. Нагадаємо, наприкінці минулого року виконком затвердив норм споживання теплової енергії на централізоване опалення житлових будинків споживачам ДП «Калуська ТЕЦ-НОВА» — так само 0,149 гкал на 1 кв. метр опалювальної площі на рік. Тож виходить, що мешканці міста, які опалюються від теплоелектроцентралі і не мають будинкових лічильників, у найближчому опалювальному сезоні будуть платити за опалення за тарифом 24,62 гривні за 1 кв. метр.

Таким чином, опалення квартири на 50 квадратних метрів від ТЕЦ буде коштувати близько 1230 гривень на місяць, а аналогічної квартири, але від котелень комунального підприємства, — 2250 гривень на місяць. Різниця — більш ніж суттєва.

Як показує практика, в будинках з лічильниками, де оплату проводять відповідно до спожитих гігакалорій, вартість опалення 1 кв. метра часто є у рази більшою. Починаючи з 2017 року, в Калуші за рахунок міського бюджету допомагали розрахуватися за опалення калушанам, які проживають у будинках, обладнаних будинковими приладами обліку тепла і користуються субсидіями і пільгами. А саме: за лічильником централізоване опалення виходить дорожчим за соціальну норму, відтак різницю покривав міський бюджет. Кошти на такі потреби закладали в програмі фінансової підтирки КП «Водотеплосервіс». Однак зараз такі компенсації не передбачені.


Читайте також:


Залишити коментар: