У 92% дітей в інтернатах є батьки



Тільки 8% дітей в українських інтернатах – це повні сироти або діти, позбавлені батьківського піклування.

В інтернатах України зараз перебувають 106 тисяч дітей, більшість з них мають родичів і, принаймні, одного з батьків. Про це завідуюча відділом забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини Олена Ремінь розповіла сайту Сегодня.

- джерело.

“В інтернатах велика частина дітей має сім’ї. Тільки 8% дітей в інтернатах – це повні сироти або діти, позбавлені батьківського піклування”, – сказала Ремень.

Прицьомукількістьдітейзсімейстаєдедалібільше. У 2000 році таких дітей в інтернатах було 60%, сьогодні – 92%. Це пов’язано з тим, що батькам простіше віддати дитину в інтернат, ніж отримати соціальні послуги вдома.

До 2026 року в Україні закриють всі інтернати в рамках реформи деінституалізації. Всього в Україні 756 інтернатних установ. У минулому 2018 року вже припинило працювати 26 з них. Більшість з них стали звичайними загальноосвітніми школами, каже Олена Ремень. А діти, які перебували там цілодобово, живуть зі своїми батьками і відвідують школу за місцем проживання.

“Але можуть бути й інші ситуації. Десь будуть створюватися центри підтримки сім’ї та дітей, або дитячі садки, або музичні школи. На базі інтернату може з’явитися те, що треба громаді. Обласна рада разом з міським повинні оцінити ситуацію. У багатьох містах не вистачає місць в дитячих садах, десь не вистачає шкіл”, – пояснила Олена Ремень.

Для сиріт, яким не вийде знайти сім’ю, створять малі групові будиночки. У них зможе проживати не більше 10 дітей; якщо серед них є діти з інвалідністю, то не більше восьми. Це буде житловий будинок, де будуть вихователі, але діти обов’язково повинні вчитися в школі за місцем проживання.

“Діти будуть максимально інтегровані в суспільство і будуть жити в умовах, в яких живуть діти у звичайних сім’ях: ходити в школу, спілкуватися з однолітками, заводити друзів”, – зазначила Олена Ремень.

Діти з інвалідністю також навчатимуться в загальноосвітніх школах. Їм допомагатимуть асистенти вчителі. А для дітей зі складною формою інвалідності створять установи, в яких за ними наглядатимуть, поки батьки на роботі.

Нагадаємо, ДБР і ГПУ відкрили справу за фактом знущань над дітьми в притулку. Йдеться про побиття дітей, причому не тільки з боку вихователів Центру, а й співробітників правоохоронних органів.


Читайте також:


Залишити коментар: