Ціни скачуть: Cтало відомо, що здорожчає найбільше напередодні зими



Ціни в магазинах продовжують дивувати українців. Так, за останні місяці помітно здорожчали курячі яйця, що відразу спричинило штучний дефіцит, традиційна для нас гречка та м’ясо.

- джерело.

Однак це ще не всі зміни на цінниках в українських магазинах.

Держстат проаналізував ціни на різноманітні категорії товарів і визначив, на які з них очікує додаткове підвищення в ціні.За даними Держстату, інфляція в Україні на споживчому ринку у вересні становила 1,9% порівняно із серпнем. За 9 місяців вона досягла 21,8%, пише molbuk.ua


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Які товари та послуги здорожчали найбільше у вересні?

Освіта здорожчала на 7%Продукти харчування та безалкогольні напої додали 2%Медичні послуги та охорона здоров’я подорожчали на 2%Одяг та взуття додали майже 10% у порівнянні з серпнемПобутова техніка та інший домашній вжиток піднявся на майже 3%

Експерти кажуть, що такі підвищення цін є сезонними та нормальними. Це спричинено завершенням літнього сезону та світовими тенденціями в економіці. Хоча, зазначають вони, цього року здорожчання проявилися дещо сильніше.Щодо подорожчання освітніх послуг, то тут також причиною є зростання попиту в критичні часи, коли з’являється конкуренція на ринку праці.До того ж можна помітити, що ціни на освіту в Україні наближаються до світових, що також є цілком природною тенденцією.

Що підвищиться в ціні до кінця року?

За даними Держстату, надалі продовжать додавати в ціні такі товари та послуги:- автомобільне паливо та мастила – 62%- продукти харчування – 27,4%- транспортні послуги – 27,3%- предмети домашнього вжитку, побутова техніка – 24%- алкогольні напої, тютюнові вироби – 19,5%.

Чому ціни підіймають?

Усі ці підвищення пов’язані зі стабільними темпами зростання палива через прив’язаність до логістики.

Не варто забувати, що ракетні обстріли Росії є головним чинником змін на цінниках. Руйнування інфраструктури ускладнює роботу підприємств, яким треба не просто триматися та виживати, але й утримувати штат, проводити закупки тощо.

Створення штучного дефіциту також впливає на збільшення суми в чеках. Так сталося з яйцями: ціни підвищили, товар розкупили, виробники додали до вартості ще пару відсотків.

За прогнозами НБУ, до кінця року інфляція в Україні зросте до 30%, але з огляду на економіки інших країн це геть не найгірші цифри, а навіть навпаки цілком прийнятні для країни в умовах повномасштабної війни.


Читайте також:


Залишити коментар: