Ціна на автогаз зростає: чого чекати найближчим часом



В Україні з початку березня дорожчає автогаз. Ціна зросла на 30 коп./л. Через два–три тижні паливо може додати ще 1 грн/л.

- джерело.

“Автогаз користується попитом, поки його ціна не перевищує 50–55% від вартості А–95. Сьогодні його вартість становить 38% від вартості бензину. Найближчі два–три тижні подорожчання літра палива на гривню не буде сюрпризом ні для споживачів, ні для операторів. Тоді ми дійдемо до показника 40–42% від вартості А–95”, – розповідає експерт енергоринку Леонід Косьянчук, пише Сегодня.

Взимку автогаз відчутно подешевшав. З жовтня 2018–го по лютий 2019 року ціна впала на 46%. У жовтні гуртові ціни становили 29 тис. грн/т. У лютому – 15 тис. грн/л.

“Відповідно подешевшав автогаз і в роздробі. Літр коштував 10,39 гривень. У цей період наклалися два фактора – сезонність, коли попит взимку скорочується, і надлишок ресурсу, який утворився ще в кінці минулого року”, – пояснює директор науково–технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

Україні завозить автомобільний газ з Росії, Білорусі, Казахстану. Невеликий обсяг виробляється всередині країни – 30%.

“Коли хтось хоче купити більше ресурсу і створюється ажіотажний попит – в оптовому сегменті ринку відразу зростають ціни. За два тижні вони піднялися на 22%. Це вперше з жовтня 2018–го. Водночас подорожчання не буде істотним. Ринок наситився і все буде визначатися попитом”, – додає Рябцев.

За словами експерта з енергетики Валентина Землянського, держава може стабілізувати ціни на бензин і автогаз через регулювання ставок акцизу або митних платежів.


Читайте також:


Залишити коментар: