Тарифи на електроенергію в Україні: для підприємств і населення



Тариф на електроенергію в Україні залежить від групи населення, до якої належить споживач, ціни застосовуються до жителів всієї території країни незалежно від регіону

- джерело.

Ринок електроенергії буде функціонувати відповідно до стандартів ЄС і буде введений 1 липня 2019 року, відповідно до Закону України “Про ринок електроенергії”.

Введення ринку електроенергії – одне з умов програми співпраці України з МВФ, згідно з яким Україна отримає в 2019 році 2,5 млрд доларів, а також макрофінансову допомогу ЄС у розмірі 500 млн євро.

Діючі тарифи на електроенергію для населення в 2019 году
Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ) постановою № 220 від 26.02.2015 прийняла рішення про поетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення. Дане підвищення передбачає п’ять етапів, які почалися з 1 квітня 2015. Останній, 5-й етап, почав діяти з 1 березня 2017. Тарифи на електроенергію 2019 року встановлені на 5-му етапі і діють на сьогоднішній день.

Особливість 5-го етапу полягає в тому, що змінено обсяги споживаної електроенергії на місяць. На першому етапі послідовність була трирівневою: до 100 кВт∙год, від 100 до 600 кВт∙год і більше 600 кВт∙год. На заключному етапі всього 2 рівня: до 100 кВт∙год і більше 100 кВт∙год. Крім того, для населення міст і сільської місцевості тарифи зрівняні.

Диференціація тарифів для населення:

1.1. Фіз. особам (у тому числі проживають у житлових будинках, обладнаних кухонними електроплитами (у тому числі в сільській місцевості):

Примітка 1. Електроенергія, яка витрачається в багатоквартирних будинках та гуртожитках на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів, замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків – вартість за 1 кВт/год., коп., з ПДВ – 168,00

Примітка 2. Електроенергія, яка витрачається в дачних і дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах в технічних цілях (роботу насосів) і освітлення території – вартість за 1 кВт / год, коп, з ПДВ-168,00

До речі, незважаючи на підвищення, тарифи на електроенергію для населення в Україні є найнижчими в Європі, це стосується і населення, і промисловості.Зазначимо, що з 1 червня тариф на газ в Україні для населення підвищився, для промислових споживачів, навпаки, знизився.

Тепер, з першого місяця літа, українці повинні платити на 5,2% більше, порівняно з попереднім місяцем. У “Нафтогазі” поспішили заспокоїти українців, давши слово знизити ціни на газ для населення на 8% вже в другому місяці літа.

Як, де і коли здійснювати оплату рахунківРозрахунки здійснюються за діючою тарифною сіткою на підставі показників приладів обліку (пункт 19 Правил користування електричною енергією). Тобто, за показаннями електролічильника.Там же зазначено, що платити треба не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, якщо в договорі не встановлені інші строки.

Сума визначається за допомогою простої математики. Вам потрібно знати: до якої категорії споживачів Ви відноситесь (також свою стандартну ставку) і показники на початок і кінець місяця. Визначаєте різницю кіловат (що спожили), множите її на цифру тарифу-це і є Ваша сума до оплати.

Платити можна кількома способами:


Готівкою у відділенні банку
.Механізм простий і зрозумілий, що і є головною перевагою: віддати платіжку і гроші касиру, після перерахувати здачу. Недоліки очевидні: доведеться прийти в час роботи відділення плюс вистояти чималу чергу.

Готівкою за допомогою платіжного терміналу. Більш “автономний” режим оплати. Вимагає уважності при заповненні полів даними. Потрібно враховувати, що решта, як правило, перераховується на Вашу карту або на рахунок мобільного телефону, а не видається готівкою.

Онлайн-платіж через додаток для смартфона: Для цього слід встановити онлайн-сервіс на свій телефон і слідувати інструкціям, надані працівником банкаТариф на електроенергію від постачальника «Укрінтеренерго»Компанія «Укрінтеренерго» була визначена Кабміном як постачальник електроенергії до 1 січня 2021 року.Тарифи на послуги постачальника для домашніх господарств, включаючи дрібних не побутових споживачів, протягом розрахункового періоду розраховуються і встановлюються НКРЭКУ. У 2019 році тариф електроенергії був встановлений на рівні 486,06 грн / МВтч (без урахування ПДВ).Тариф на електроенергію складається з трьох частин:

ціна оптового ринку – 1,618 грн / квтг;
ціна на електроенергію – 0,486 грн / кВт-год.;
тариф на електроенергію оператора розподілу – в залежності від рівня напруги.
У підсумку, вартість послуг постачальника може досягати 3,5 грн за кВтг. Згідно з Законом «Про ринок електроенергії», якщо споживач не уклав угоду з постачальником послуг, досягається угода з кінцевим постачальником, щоб забезпечити доставку протягом 90 днів.

За цей час споживачі зобов’язані визначити постачальників. В кінці періоду постачальник припиняє подачу електроенергії.

Тарифи на електроенергію в Києві та в регіонах
Серед платників є думка, що тарифи на “світло” для різних регіонів встановлюються окремо, тому мають різні значення.

Буває, що користувачі впевнені – у Києві платять більше, ніж в інших великих містах країни, або зовсім навпаки, що жителів столиці «балують» зниженими цінами на електрику.Всі подібні занепокоєння безпідставні. Розцінки для побутового сектора однакові і фіксовані на всій території України.

Всі регіональні енергопостачальні організації законодавчо зобов’язані застосовувати виключно тарифну сітку, встановлену НКРЭКУ, і ніяк інакше.

Це означає, що вартість 1кВт електроенергії в Києві повністю ідентична вартості в Одесі, Запоріжжі, Харкові та всіх інших населених пунктах країни (в рамках однієї категорії споживачів). І зміни в цій сфері, до слова, відбуваються в рівних частках. На відміну від тарифів для юридичних осіб. Але не будемо тішити себе ілюзіями.

Тарифи на універсальні послуги нараховуються за встановленими в порядку формулами без урахування ПДВ. Енергопостачальник, який надає зобов’язання з надання універсальної послуги – формує ціни на розрахунковий період і публікує їх на своєму офіційному сайті, в ЗМІ і на своїх інформаційних стендах в центрах обслуговування споживачів не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування.1 липня в Україні тарифи можуть утримати завдяки спеціальним зобов’язанням, проте зростання цін у майбутньому не зупинити.

Низькі тарифи для населення компенсують величезною вартістю для промислових споживачів. Дана ситуація може тривати довгий час, але рано чи пізно потрібно підвищувати ціни на електроенергію.5 червня Кабмін прийняв рішення, що запуск ринку електроенергії переноситися не буде. Щоб утримати тарифи, постачальників офіційною постановою зобов’яжуть утримувати ціну в тих рамках, які встановить профільний регулятор.

«В уряді є тільки одна можливість – виконати норми закону і ввести ринок електроенергії з 1 липня. Цей законопроект напрацьовувався в парламенті і відповідає всім європейським і світовим нормам. Рішення, яке зараз буде приймати уряд – запровадити механізми граничних цін, які будуть затверджені регулятором для того, щоб не допустити зростання ціни електроенергії», – заявив Володимир Гройсман.

Причин для підвищення тарифів може бути маса: зростання заробітних плат працівників підприємств, подорожчання ремонтних робіт, зміна тарифів на енергоносії.

Відмінність полягає в тому, що на даний момент ціну електроенергії своїми постановами здійснює регулятор, а вже після запуску ринку – самі постачальники. Кабінет Міністрів зобов’язаний компенсувати різницю між ринковими і діючими тарифами. І заплатити за це все одно доведеться з бюджету, якщо влада з часом не знайде інший джерело).

“Кабінет Міністрів зобов’язаний визначити джерела фінансування і порядок формування спеціальних зобов’язань, які застосовуються по відношенню до учасників ринку”, – йдеться в ст. 62 закону “Про ринок електричної енергії”.

У Кабінеті міністрів поклали спеціальні зобов’язання на PSO, Public Service Obligation з постачання електроенергії для населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергокомпанії НАЕК “Енергоатом”, АТ “Укргідроенерго” та оператора системи передачі “Укренерго”.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, прокоментував пропозиції учасників засідання доручити PSO і на приватні компанії і пояснив, що компенсувати низькі ціни для населення – 1,06 грн. за кВТ-год – здатні ті енергокомпанії, у яких відпускний тариф ще менше. Такими компаніями є тільки “Енергоатом” і “Укргідроенерго”.

Теплова генерація не може реалізовувати електроенергії по 1,06 грн з кВт-год, маючи найвищий відпускний тариф, зокрема понад 1,6 грн за кВт – год, пояснив чиновник.

Разом з тим Насалик зазначив, що приватні енергокомпанії будуть частково нести витрати по PSO, і оплачувати тариф НЕК “Укренерго”.Також стало відомо, що з 1 липня формула «Роттердам +» , яка власне і визначає ціну вугілля в складі собівартості теплової генерації електроенергії – втрачає актуальність і активно починають працювати ринкові механізми складання цін на продукцію теплових енергогенеруючих компаній. Згідно з проектом постанови, “Енергоатом” продаватиме на електронних аукціонах для цілей виконання PSO не більше 60% своєї електроенергії, ” Укргідроенерго” – не більше 20%.

Ця електроенергія реалізується постачальникам універсальної послуги (ПУУ) для перепродажу в подальшому населенню по тарифах, які не вище позначеного Нацкомісією, яка здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) рівня.ПУУ зможе купувати на аукціонах не більше 80% електроенергії, яка потрібна для забезпечення побутових споживачів.

Решта буде компенсуватися за рахунок тарифної виручки “Укренерго”. Обсяги PSO будуть визначатися НКРЕКП.Раніше заступник голови Служби безпеки України Іван Баканов, який тимчасово в. о. Глави спецслужби заявив про загрозу державній безпеці від впровадження на ринку електроенергії з 1 липня.

Також керівник Державного підприємства “Укренерго” Всеволод Ковальчук заявив про те, що, якщо ринок електроенергії набуде чинності, з’явиться ймовірність ризику для українців. Він повідомив, що існує фактор нестабільності – низький рівень конкуренції, через то, що відсутня велика кількість виробників на ринку. Це може призвести до неконтрольованого збільшення ціни.


Читайте також:


Залишити коментар: