“Таких треба рятувати насамперед”: лікар Комаровський повідомив, кому необхідно якнайшвидше вколоти бустерну дозу вакцини



Є люди, в яких знижений імунітет через перенесене лікування та вживання різних медпреапратів. Таким, наголошує відомий лікар Євген Комаровський, бустерна вакцинація необхідна в першу чергу. Тоді як ці люди побоюються, що їм щеплення навпаки може зашкодити.

- джерело.



“У мене є подруга хороша, вона прихильниця вакцинації, та й взагалі свідома та сучасна. Але вона має проблему і питання: вже кілька років вона приймає на постійній основі імунодепресанти з приводу ревматоїдного артриту. Чи можна вакцинуватися від коронавірусної інфекції? Та й взагалі чи ефективні будуть у її випадку інші щеплення?

Дійсно, у таких людей ефективність вакцини може бути значно знижена. Але їм однозначно мають щеплюватися і отримувати бустерну дозу. Саме для людей зі зниженим імунітетом дуже важливо контролювати кількість антитіл, вироблених організмом після вакцинації.

Але ще раз повторюся: щеплюватися їм потрібно, тому що людям, які отримують імунодепресанти, вакцинація не тільки не протипоказана — вона їм необхідна насамперед, вони в групі ризику з коронавірусної інфекції. Просто щеплення у них може бути недостатньо ефективним, тому має сенс перевірити ступінь захисту та ввести за необхідності бустерну дозу раніше”, – написав Комаровський у своєму Телеграм-каналі.


Читайте також:


Залишити коментар: