Сядуть усі. Що потрібно знати про новий принцип розсадки депутатів у Раді



У Верховній Раді — новий принцип розсадки депутатів. Про це свідчить інфографіка, яку оприлюднило видання Українська правда.

- джерело.

Партія Слуга народу займатиме всю передню частину залу перед трибуною, а також контролюватиме проходи до трибуни, місце спікера та ложі уряду. Всі інші фракції змістили в задню частину зали

Таке розташування стало нововведенням Слуги народу.

У попередніх скликаннях фракції більшості намагались сісти ближче до трибуни, але залишали невеликий сектор попереду — для фракцій меншості. Щоб представники всіх політсил мали доступ до трибуни. Місця фракцій розподілялись «променями», тобто до проходу до трибуни мали доступ всі фракції парламенту.

Наприклад, у 2012-му році Партія регіонів та Компартія забрали собі майже всі місця біля трибуни. Але лівий передній фланг віддали фракції УДАРу Віталія Кличка. Ця партія тоді вважалась опозиційною.

Тепер телевізійна трансляція засідання Ради показуватиме лише представників Слуги народу, оскільки камери охоплюють в основному ближчу до президії частину зали.

Обраний депутат від Слуги народу, якого називають претендентом на посаду голови фракції, Давид Арахамія не знає, де сидітиме у Верховній Раді і поки не заглиблювався у регламентні процедури.

Арахамія також розповів журналістам, що інші політичні сили відмовились надавати свою кандидатуру на посаду віце-спікера парламенту. Він припустив, що президію можуть зайняти троє представників від Слуги народу або депутати від груп, які можуть з’явитися у верховній Раді незабаром.

Слуга народу забрала собі усі передні ряди, щоб інші фракції не могли блокувати трибуну — таку думку в коментарі Радіо НВ висловив народний депутат від Радикальної партії Олег Купрієнко.

Він стверджує: минулої каденції місця у залі також розподілялись за бажаннями фракцій. Особливо тих, які набрали найбільше голосів.

Для Європейської солідарності принциповим було зберегти саме лівий сектор, щоб у народного депутата Яни Зінкевич, яка має інвалідність, був вільний доступ до її місця.

Про це в інтерв’ю Радіо НВ розповіла народний депутат цієї партії Ірина Фріз. Вона зауважила, що насправді займати перші місця в ряду не дуже зручно.

Головне не те, як фракції розділять місця у парламенті, а те, щоб були механізми контролю за більшістю, — зазначила в коментарі Радіо НВ народний депутат від Батьківщини Альона Шкрум.

Вона пояснила, необхідно, щоб функціонував регламентний комітет і бажано, щоб його очолив представник опозиційної політичної сили, а не монобільшості. Шкрум також зауважила, що деякі депутати вважають найкращими місця, які важко сфотографувати з ложі преси. Натомість, на перших рядах добре видно, чим насправді займаються народні обранці у робочий час.

Нагадаємо, раніше Слуга народу розподілила місця в комітетах пропорційно до розміру фракцій. Це означає, що у всіх комітетах буде монобільшість цієї політсили.

29 серпня відбудеться перше засідання Верховної Ради 9 скликання. За результатами дострокових виборів у парламент пройшли партії:

Слуга народу
Опозиційна платформа — За життя
Батьківщина
Європейська солідарність
Голос


Читайте також:


Залишити коментар: