Спецпризначенець про унікальну рятувальну операцію в Афганістані: Шукали у натовпі своїх та вивозили тих, кого знайшли



Міжнародний аеропорт Кабула, єдине місце в захопленій талібами країні, яке до останнього контролювали західні війська.

- джерело.

Від 16 серпня й до останнього рейсу, який евакуював цивільних, українські спецпризначенці з Головного управління розвідки Міністерства оборони забезпечували евакуацію українців, членів їхніх родин та афганців, яким загрожувала смертельна небезпека. Вони більш як два десятки разів виходили до міста – шукати людей, які інакше б до аеропорту не потрапили.

Про подробиці унікальної рятувальної операції – 1 вересня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Співробітник головного управління розвідки Міноборони України Олег – повернувся з Кабула з останньою групою спецпризначенців і евакуйованих. Небезпека, каже, починалася – ще з повітря.

Одразу за воротами літовища – міська забудова. По три-чотири рази на день українські спецпризначенці виходили назовні – аби шукати – в натовпі своїх.

Людей просили подавати знаки, показувати українські паспорти, тримати щось помітне – кульки, парасольки. Іноді доводилося в останню мить змінювати місце зустрічі – коли американці блокували ворота, бо їм повідомляли про небезпеку теракту. За півтори години до вибуху, який забрав 170 життів – українські спецпризначенці шукали людей саме там, де підірвав себе самогубець ІДІЛу.

Потім, через МЗС і Офіс президента – їх попросили про допомогу канадійці. Треба було вивести два мікроавтобуси з ринку, прокласти їм шлях до воріт.

Вже після теракту, хоча попереджали про можливість інших вибухів – наші спецпризначенці вирішують залишитися – бо на облавку літака не вистачає місць. Вони ж – до останнього шукають людей за списками. І вивозять останнім рейсом тих, кого знайшли.

Ще під дві сотні українських громадян і членів їх родин чекають на допомогу. Евакуація наразі неможлива.

 


Читайте також:


Залишити коментар: