Скандал у США. Навіщо в нелегалів відбирають дітей



У США розгорається міграційний скандал через нові норми, згідно з якими порушникам прикордонного режиму пред’являють звинувачення, а їхніх дітей відправляють у спеціальні ізолятори.

- джерело.

У США зчинився скандал через нові норми, згідно з якими нелегальних мігрантів під час перетину кордону звинувачують, а їхніх дітей відправляють у спеціальні ізолятори.

Із середини квітня до кінця травня 2018 року американські прикордонники передали органам опіки близько 2 тисяч дітей нелегалів.

Це викликало різку критику з боку правозахисників і американських політиків, 2 тому числі першої леді Меланії Трамп. Корреспондент.net зібрав продробності.

Політика нульової терпимості

Американський президент Дональд Трамп заявив, що США не стануть табором для мігрантів і не перетворяться на притулок для біженців.

У міграційній кризі він звинувачує демократів. Трамп вважає, що причиною ситуації, що склалася, стала слабкість і неефективність контролю за кордоном у попередні роки.

Минулого місяця генеральний прокурор Джефф Сешнз розпорядився притягати до відповідальності всіх дорослих, які намагаються потрапити в США нелегально, за відповідною статтею навіть при відсутності інших порушень закону.

Для ілюстрації своєї правоти генеральний прокурор процитував 13-у главу з послання апостола Павла до римлян, у якій йдеться про необхідність дотримання законів і покірності владі.

Політика затримання сімей на американському кордоні і відділення батьків від дітей діє з початку травня, за цей час – шість тижнів – у міграційних центрах для осіб ніжного віку опинилося близько 2 тисяч дітей, з яких близько 100 менше, ніж чотири роки.

Однак за даними The New York Times, практика ділення сімей застосовується весь останній рік.

Випадки ділення сімей почастішали після того, як у квітні 2018 року Мін’юст США проголосив політику нульової терпимості стосовно нелегальних мігрантів: фактично це означає, що будь-які спроби нелегального проникнення на територію США мають переслідуватися за всією суворістю закону.

У документах, отриманих АР, мова йде саме про нелегальних мігрантів: у цьому випадку батьків беруть під варту і вікдривають проти них справи про спробу незаконно перетнути кордон.

Дітям, якщо вони разом з батьками намагаються перейти кордон, звинувачень не висувають.

Увечері 19 червня Трамп зустрівся в Конгресі із членами Республіканської фракції і заявив, що підтримує прагнення покласти край практиці розлучення сімей.

За його словами, він був зобов’язаний вдатися до надзвичайних заходів з метою зупинити людський потік, що обрушився на американсько-мексиканський кордон.

Компромісний законопроект передбачає, з одного боку, виділення 25 мільярдів доларів на будівництво обіцяної Трампом прикордонної стіни і обмеження законної імміграції в Америку, з іншого – відмову від практики нульової терпимості.

Дітей утримують у клітках

Як розповідає представник правозахисної організації Texas Civil Rights Project Карлос Гарсія, юридичні процеси в справах мігрантів можуть тривати декілька місяців.

Протягом цього часу дорослі і діти утримуються в різних міграційних центрах. Щодо дітей, які незаконно переходять кордон США, не порушують кримінальних справ, але може бути відкрита справа за міграційною статтею.

У цьому випадку діти, часто не знаючи англійської мови, змушені самі представляти себе в суді, оскільки адвокати їм не виділяються.

Дітей відвозять у спеціальні ізоляційні центри, які представляють собою переобладнані склади чи супермаркети.

Як пише AP, діти знаходяться в клітках, по 20 осіб у кожній. У них по підлозі розкидані пляшки з водою, пакети з чіпсами і термоковдри з фольги.

Про клітки для дітей також написали сенатор від Демократичної партії Крис Ван Голен і член палати представників від Демократичної партії Пітер Вельш.

The Los Angeles Times пише про ізолятор Урсула в Техасі. Мігранти його називають собачим розплідником. За словами журналістів газети, ізолятор – це вільна будівля з голими бетонними підлогами. У центрі є медичні працівники, але немає психологів. У будівлі цілодобово горить світло.

Адвокат з прав людини Дженніфер Гарбурі оприлюднила аудіозапис, зроблений в одному з таких центрів. На ньому чути, як діти плачуть і просять повернути їх до родичів.

Фотографії затриманих нелегальних мігрантів з дітьми облетіли ЗМІ, але один з них став по-справжньому вірусним.

На знімку фотографа The Getty Images Джона Мура, володаря Пулітцерівської премії і триразового лауреата World Press Photo, зображена заплакана дівчинка, матір якої обшукують співробітники прикордонного контролю США.

Вони більше місяця добиралися в США з Гондурсу, подолавши близько 2,5 тисяч кілометрів.

Побачивши ці знімки, жителі Каліфорнії Шарлотта і Дейв Уїльнер організували у Facebook збір пожертвувань. Їхня кампанія під заголовком Допоможіть іммігранту возз’єднатися зі своєю дитиною із 16 червня принесла 8 мільйонів доларів.

Гроші обіцяють направити в Raices – найбільшу в Техасі некомерційну організацію, яка надає юридичну допомогу сім’ям іммігрантів і біженців.

Меланія проти Трампа

Перша леді США Меланія Трамп опублікувала заяву, відзначивши в ній необхідність бути країною, яка слідує букві закону, але в той же час управляється згідно з принципами милосердя.

“Меланія Трамп з болем бачить, як дітей розлучають із сім’ями, і сподівається, що обидві сторони нарешті зуміють об’єднати зусилля, щоб провести успішну імміграційну реформу”, – заявила в неділю її прес-служба.

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн назвав кричущими спроби стримати імміграцію за рахунок утиску дітей.


Читайте також:


Залишити коментар: