Швидше, але дорожче: коли в Україну «прийде» 4G



Зв’язок 4G почне поступово запроваджуватись в Україні вже у найближчі місяці, обіцяють мобільні оператори

- джерело.

Експерти попереджають, що абонентам варто готуватися до підвищення тарифів.

Україна протягом вже багатьох років значно відстає у розвитку мобільного Інтернету. І серед головних причин відставання від інших країн у покритті та швидкості мобільного Інтернету є відсутність в Україні зв’язку 4G.

Про це повідомляє DW.

Втім, після успішного проведення 31 січня першого аукціону, під час якого українські мобільні оператори придбали право отримати ліцензії на розгортання мереж 4G в діапазоні 2600 мегагерц, шанс на поступове зменшення українського відставання від світу в сфері мобільного Інтернету почав набувати реальних обрисів. Три найбільші українські мобільні оператори, «Київстар», Vodafone та Lifecell, витратили майже 2,5 мільярда гривень на жадані частоти. Одразу після торгів представники операторів заявили про плани запуску 4G вже найближчим часом. У «Київстар» та Vodafone навіть були трохи конкретнішими та зазначили, що перші тестові підключення можуть розпочатися вже у березні.

Чому тільки зараз?

Якщо, за оцінками експертів, поява в Україні зв’язку 3G відбулася приблизно із десятирічним запізненням, то четверте покоління мобільного Інтернету, в разі запуску найближчим часом, «затримається» в середньому на п’ять років у порівнянні із рештою світу. Проблему неодноразово визнавав і президент України Петро Порошенко. Ще влітку 2014 року він заявляв про те, що на заваді появі 3G в Україні ставала корупція.

Про цю причину технологічного відставання країни Порошенко розповідав і учасникам Всесвітнього економічного форуму у Давосі у січні 2018 року. Втім, цього разу він хвалився тим, що за цей час 3G все ж запрацював, а низка компаній готується інвестувати у можливості, які для них відкриває четверте покоління мобільного зв’язку.

Втім, експерт ринку телекомунікацій Сергій Горбачевський впевнений у тому, що довгий час самі мобільні оператори не поспішали із запровадженням нових стандартів. За його словами, проведенню конкурсів на частоти заважав той факт, що частина із них була в розпорядженні військових. Не сприяло розвитку 3G і те, що наприкінці 2005 року компанія «Укртелеком», колись державна, а потім підконтрольна олігарху Рінату Ахметову, отримала єдину 3G-ліцензію без конкурсу, але так і не змогла задіяти усі отримані таким чином частоти, роками залишаючись монополістом. Та, на думку Горбачевського, мобільні оператори донедавна досить добре заробляли і без зв’язку нового покоління.

«Якби їм це було дійсно потрібно, вони б пролобіювали це питання набагато раніше»,

– впевнений експерт.

Коли запрацює 4G в Україні?

Тепер, коли держава потроху почала усувати бар’єри на шляху до запровадження сучасного мобільного інтернету, оператори анонсують швидку появу 4G в містах України. Так, відповідаючи на питання DW, президент компанії «Київстар» Петро Чернишов зазначає – дата перших підключень залежатиме від того, як швидко держава надасть операторам відповідну дозвільну документацію.

«Ми сподіваємося, що якщо все піде добре із дозвільною документацією, то ми, потенційно, можемо запуститися з 4G в діапазоні 2600 мегагерц наприкінці березня або в квітні 2018 року»,

– обіцяє Чернишов.

Про аналогічні терміни перших запусків зв’язку нового покоління запевняла одразу після проведення аукціону і Ольга Устінова, генеральна директорка компанії Vodafone. Лише у Lifecell поки не розкривають подробиць – після аукціону голова компанії Ісмет Язиджи заявив, що це відбудеться «дуже скоро».

Втім, 4G з’явиться не в усіх українських містах одразу. За словами Горбачевського, обладнання «Київстар» для роботи на частотах 2600 мегагерц зараз встановлене лише у мегаполісах, пунктах перетину кордону та у місцях літнього відпочинку. Він пояснює – цю частоту доцільно використовувати у містах із великою кількістю користувачів. Тому, як обіцяють оператори, на початку 4G запрацює переважно у великих містах. На думку Горбачевського, серед найперших міст може опинитися навіть не Київ, а населені пункти, куди мобільний інтернет прийшов трохи пізніше і там встановлене більш сучасне обладнання, наприклад, у Львові.

Чернишов запевняє, що розширити покриття можна буде після проведення другого аукціону – на частоти в діапазоні 1800 мегагерц. За словами очільника «Київстар», вони більше підходять для того, аби покривати ділянки території із меншою концентрацією користувачів. Аукціон планують провести менше, ніж за місяць, а масштабний запуск 4G вже в усій країні Чернишов планує наприкінці літа. Очікується, що боротьба за ці частоти серед операторів буде більш жорсткою, ніж на відносно мирному аукціоні за діапазон 2600 мегагерц.

«Я вважаю, що “батл” в наступному конкурсі буде значно більшим»,

– заявив після першого аукціону директор з корпоративного управління Vodafone Олег Проживальський.

Усі оператори зазначають – поява 4G дасть клієнтам можливість зручніше користуватися мобільним інтернетом.

«В мережі 3G кліп повністю завантажується на смартфон приблизно за півтори хвилини. В 4G цей кліп буде завантажуватися за одну секунду»,

– розповідає Чернишов.

За його словами, це дозволить використовувати мобільний Інтернет у тих місцях, де доступ до фіксованого підключення відсутній, але із такою ж якістю, аби «дивитися фільми, лекції на Coursera та відео з котиками».

Утім, Горбачевський попереджає – разом із збільшенням швидкості на абонентів очікує й збільшення тарифів. Хоча експерт визнає це необхідним кроком, адже інвестиції у нову інфраструктуру дійсно потребуватимуть перегляду операторами своїх розцінок. Експерт вважає доцільним запровадити такі тарифи, які дозволятимуть користувачам без потреби у мобільному Інтернеті не переплачувати за цю послугу.

Одразу після проведення аукціону керівник «Київстар» запевняв журналістів, що до запуску 4G в діапазоні 1800 мегагерц ніякого підвищення тарифів не буде, додавши, що в разі успіху із запровадженням нового покоління мобільного зв’язку ціни будуть збільшуватися поступово. Опосередковано майбутнє підвищення тарифів підтвердили і у Vodafone.

«Все відобразиться на тарифах. Додаткові видатки завжди на них відображаються»,

-заявив після аукціону Проживальський.

Втім, більш конкретно коментувати питання тарифів оператори поки що не поспішають.


Читайте також:


Залишити коментар: