“Штам “Дельта” зацікавлений залишити людину живою”: професор Василь Копча дає оптимістичний прогноз (ВІДЕО)



Штам “Дельта”, який зараз лютує в Україні і забирає велику кількість життів, невдовзі перестане бути аж на стільки агресивним. Такий прогноз зробив професора кафедри інфекційних хвороб Тернопільського національного медичного університету Василь Копча. На його думку, вже скоро важкість протікання захворювань у хворих ковідом зменшиться, адже вірус не зацікавлений у смерті організму, в який він проникає. Бо тоді гине і сам. Тому на заміну “Дельті” може прийти інший штам або ж сам “Дельта” модифікується і не буде на стільки агресивним.

- джерело.

понад іншими штамами вірусу пануватиме той штам, котрий максимально адаптується до середовища. Окрім цього, на думку професора, уникнути інфекції не вдасться нікому, перехворіють усі.

“Закономірність будь-якого інфекційного процесу зводиться до того, що перевагу отримує той штам збудника, який на конкретний момент більш адаптований до мінливих умов довкілля. Ніякий збудник не зацікавлений у загибелі свого господаря. Адже із загибеллю хазяїна гине і він, його нащадки. Для нього вигідно було б, аби людина залишалася живою, була соціально-активною, працювала і водночас буде розповсюджувати збудника активніше. Я не беруся прогнозувати, але очевидно, що все таки слід очікувати, що з часом епідемічний процес може посилюватися, але ступінь важкості хвороби – знижуватися. Люди переноситимуть захворювання легше, принаймні так би воно мало теоретично бути. Але за рахунок того, що хвороба протікатиме легше, хворітиме більша кількість людей. Уникнути інфікування, це можу сказати абсолютно точно, не вдасться нікому”, – пояснює Василь Копча.


Читайте також:


Залишити коментар: