Ще одна країна хоче відхапати частину України



Румуни вимагають повернути Молдавію, Одеську та Чернівецьку області України

- джерело.

Екс-президент Румунії Траян Бесеску вніс у Парламент країни декларацію про денонсацію пакту Молотова-Ріббентропа.

Про це повідомляють румунські ЗМІ.

“Я, як президент (у Румунії це звання залишається за президентами після відставки. – Прим. ред.), засуджую пакт Молотова-Ріббентропа. І має намір наступного тижня подати в парламент Румунії проект декларації, підписаний мною і іншими депутатами парламенту, про денонсацію цього пакту та його наслідки. Ми зобов’язані це зробити”, – заявляє Бесеску.

За словами румунського політика, внаслідок пакту в складі СРСР опинилися кілька держав.

“Три країни Балтії вийшли зі складу Радянського Союзу і стали незалежними членами ЄС і НАТО, Польща стала державою, інтегрованим в ЄС і НАТО. А Румунія втратила Бессарабію, але так все і залишилося”, – зазначив Бесеску на місцевому телеканалі.

Ця заява означає, що румуни вимагають повернути Молдавію, Одеську та Чернівецьку області України.

“Ми увійшли в ЄС, і у нас є перспективи процвітання, тому нашою метою повинно бути возз’єднання країни. Я не кажу про території України, мова йде тільки про відновлення межі Румунії по Дністру”, – сказав Бесеску, пояснивши, що Бухарест не претендує на Придністров’я.

Зазначимо, що за подібні висловлювання політика засудив президент Молдови Ігор Додон, який позбавив Бесеску молдавського громадянства, а також зажадав від уряду заборонити йому в’їзд до країни.

Український журналіст Андрій Головачов в своєму блозі передбачає, що спроби денонсації пакту Молотова – Рібентропа і перегляд повоєнних кордонів може призвести до громадянських війн та військових конфліктів на території Молдови, Придністров’я, України, Польщі, Румунії, Угорщини, а можливо і Югославії.

“Повоєнні територіальні надбання України істотні – але сусіди вже готові виставляти по них претензії. Пробачити анексію Криму США не можуть, тому що США все відразу покладуть бритвений прилад. Значить, має бути покарання. Ось з цієї причини Румунія, на вимогу США, і виступає з ініціативою про перегляд пакту Молотова – Рібентропа”, – зазначив журналіст.


Читайте також:


Залишити коментар: