“Руйнує організм у “невидимий” і болючий спосіб, штам “Омікрон” проявив 6 жахливих ознак”: лікарі про загрозу вірусу



Штам “Омікрон” викликає страх і жах у медиків та науковців по цілому світі. Чимало вчених припускають, що за рядом ознак новий варіант здатен перевершити небезпечність і загрозливість навіть штаму “Дельта”. Факти про загрози починають надходити у доступ ля широко громадськості.

- джерело.

Як інформує “Obozrevatel”, відомо про шість страшних фактів, які стосуються штаму “Омікрон” і розкривають його підступну й небезпечну сутність.

1. Першим про появу нового штаму повідомило видання Daily Mail із посиланням на групу вчених із Великобританії. Фахівці описали B.1.1.529 як “найгірший варіант”, який вони бачили з початку пандемії. Справа в тому, що у нього найбільша кількість мутацій – у спайковому білку їх 32, а всього близько 50. Для порівняння: у Дельти їх було всього 8. Це означає, що новий варіант вірусу може бути потенційно заразнішим.

Цю інформацію підтверджують і японські вчені. Вони з’ясували, що Омікрон на ранній стадії захворювання долає імунітет у чотири рази активніше, ніж варіант Дельта. Ймовірно, це пов’язано з генетичною послідовністю, що характерна для вірусів, які спричиняють звичайну застуду.

Простими словами: вставивши в себе цей фрагмент, Омікрон отримав можливість виглядати “людянішим”, що допомагає йому уникнути атаки імунної системи.

2. Штам може зумовити нову хвилю захворюваності по всьому світі завдяки здатності легко і швидко передаватися. На нинішній день Омікрон зареєстрований у 57 країнах, і у ВООЗ вважають, що ця кількість стрімко зростатиме. Наприклад, у Південній Африці кількість інфікованих подвоюється кожні три-чотири дні.

“Математичне моделювання показує, що Омікрон спричинить більш як половину всіх інфекцій SARS-CoV-2 у ЄС протягом наступних кількох місяців”, – заявили у Європейському центрі профілактики та контролю захворювань.



3. Омікрон може частково проходити крізь захист організму, який дають вакцини або природний імунітет, показують дослідження Африканського науково-дослідного інституту здоров’я.

Фахівці взяли зразки плазми у 12 осіб, які вакцинувалися двома дозами Pfizer, та перевірили її здатність нейтралізувати новий штам. З’ясувалося, що проти мутації препарат дав у 40 разів менше антитіл, ніж проти первісного штаму. Водночас повністю обійти сформований захист він не зміг.

4. Вчені з Великобританії виявили “невидиму” версію Омікрону – так її назвали через неможливість розпізнати за допомогою ПЛР-тестів. Водночас вірус можна ідентифікувати за допомогою геномного тестування.

5. У ПАР, де зараз активно поширюється Омікрон, зростає кількість госпіталізованих дітей із COVID-19. Із 1511 інфікованих пацієнтів у лікарнях провінції Гаутенг 113 були молодшими за дев’ять років. Це значно більше, ніж під час попередніх спалахів інфекції.

Крім того, британський лікар Девід Ллойдт заявив, що Омікрон може спричиняти у дітей незвичайний висип. Такий симптом виявили у 15% із новим штамом.

6. Британські дослідження показали, що Омікрон може бути більш заразним через поширення повітрям. Точність цих тестів низька, однак у Гонконгу стався показовий випадок: у готелі, де туристи перебували на самоізоляції, вакцинований чоловік із Канади заразився новим штамом від мандрівника із Південної Африки через коридор.

За даними дослідників, ці два постояльці не контактували один з одним та були вакциновані двома дозами препарату Pfizer. Тести на коронавірус обох чоловіків показали негативний результат.

А через два дні після прибуття до Китаю мандрівник із ПАР безсимптомно заразився коронавірусом, уже за добу його госпіталізували. Канадець жив із цим чоловіком на одному поверсі, через три дні у нього з’явилися легкі симптоми COVID-19, його також госпіталізували.

Розслідування показало, що чоловіки не виходили зі своїх номерів, це підтвердили записи з камер відеоспостереження. Також вони не користувалися тими самими речами і до них не заходили інші люди. Туристи відчиняли двері тільки для того, щоб забрати їжу, залишену співробітниками готелю на порозі, і здати ПЛР-тест, який проводиться раз на три дні.


Читайте також:


Залишити коментар: