Росіяни масово рвуться в Україну, поставили рекорд: кого і за що не пустила Держприкордонслужба



Майже сім тисяч громадян Російської Федерації у 2021 році не пустили до України, а багатьом знаменитостям країни-агресора заборонили в’їзд на строк від трьох до десяти років. Після повернення додому росіяни вихлюпують “наболіле” у соцмережах, проте українські прикордонники діють виключно у правовому полі – для таких заходів є вагомі підстави.

- джерело.

кордон України


Що відбувається на кордоні та чому громадян РФ “відсилають” назад – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

“Урожайний” рік
Як розповів OBOZREVATEL речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко, у пунктах пропуску посилено контроль для виявлення осіб, які можуть становити загрозу нашій країні, які порушили наше законодавство, й тих, хто не може пояснити мети своєї подорожі. Для цього за необхідності проводиться додаткова перевірка громадян, які підпадають під різні профілі ризику.

“Оскільки Росія є агресором, то з початку року всього відмовлено у пропуску через кордон 6600 громадянам РФ. Минулого року – 2800 (тоді сталося зменшення пасажиропотоку через коронавірус)”, – розповів Демченко.

Основні причини відмови у в’їзді до України:

непідтверджена мета подорожі;

• перевищення терміну перебування;

• недійсні документи;

• заборона в’їзду в Україну.

Цього року через заборону в’їзду в нашу країну не пустили 500 громадян РФ, частина з яких отримала її за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з них.

“Ці території – невіддільна частина України, на них поширюється дія Конституції та законів України, тому Державною прикордонною службою проводиться постійна робота з виявлення осіб, які незаконно відвідували АР Крим або окремі райони Донецької та Луганської областей. За порушення порядку в’їзду на ТОТ та виїзду залежно від обставин передбачається адміністративна та кримінальна відповідальність. Іноді адмінпротоколи не складаються – наприклад, коли термін притягнення до відповідальності минув. Але таких осіб притягують до відповідальності безпосередньо на державному кордоні під час заходів прикордонного контролю”, – розповів представник ДПСУ.

Іноземцям-порушникам забороняють в’їзд в Україну строком на 3 роки. Якщо ж у них уже є заборона, але вони вкотре намагаються “прорватися” до нашої країни (наприклад, змінивши паспорт), то їм продовжують термін заборони до 10 років.

Прикордонники аналізують всю інформацію, яку можуть відстежити, а також співпрацюють з іншими правоохоронними органами.

“Отримана інформація використовується як додаткова під час прикордонного контролю та ухвалення правового рішення. І вона стосується всіх: як відомих, так і невідомих широкому колу осіб. При цьому, звичайно, громадськість реагує на виявлення більш популярних чи неоднозначних персон”, – зазначив Андрій Демченко.

“Гастролерам” намазано маслом
2021 року чимало російських знаменитостей приїжджали в Україну: одні з особистих причин, інші – щоб банально заробити. На гастролі. Щоправда, цього року через карантин таких спроб було менше. Деякі концерти скасовувалися не через коронавірус, а вже після інформації про незаконне відвідування російськими знаменитостями Криму. Наприклад, така ситуація була з гуртом “Ногу звело!”: вони анонсували свої концерти, але потім “перенесли”.

За словами речника ДПСУ, незважаючи на те, що російські артисти чудово усвідомлюють, що порушували наше законодавство, але все одно намагаються в’їхати в Україну. Щоправда, дехто перед цим “підчищає сліди”.

“Вони видаляють свої пости, фото та відео перебування на тимчасово окупованій території України”, – каже Демченко. Однак це їх не рятує.

Коли ж артистам на кордоні ставлять запитання про їхні відвідини окупованого Росією Криму або частини Донбасу, вони починають “виляти”.

Деякі стверджують, що їздили туди ще до 2014 року, а коли наші прикордонники показують їм підтвердження, що це не так, то росіяни часто це заперечують або намагаються переконати співробітників ДПСУ, що це Photoshop. Але після “розвороту” та повернення додому на своїх сторінках у соцмережах вже емоційно пишуть про це, стають красномовнішими, ображають наших прикордонників.

Один з останніх випадків – коли музикантові гурту “Город 312” відмовили у в’їзді в Україну, він кинув таку фразу: “Залишитеся без гарної музики”. Насправді такі емоції після усвідомлення, що скасування гастролей, звичайно ж, вдарить по кишені.

Заборона на в’їзд Олександра Ільчука пов’язана з тим, що він неодноразово відвідував тимчасово окупований Крим із порушенням українського законодавства. Зокрема, у червні 2016 року він разом з іншими учасниками “Город 312” виступив на пропагандистському концерті “Хроніки Криму”. Цей захід позиціонувався як “музичний військово-історичний фестиваль” і був присвячений святкуванню Дня Росії. Тоді виступ гурту відбувся на сцені, спорудженій на території полігону “Ангарський” у кримському селі Зарічне.

За словами спікера Держприкордонслужби України, організатори виступів російських артистів, м’яко кажучи, нерозбірливі: “Прикро, що окремі організації, які планують чи організовують виступи, не враховують чи ігнорують незаконне перебування на тимчасово окупованих територіях України тих, кого вони запрошують”.

Візьмемо того ж Михайла Шуфутинського: українські прикордонники мають достатньо інформації про неодноразове незаконне перебування співака в Криму. “Сам Шуфутинський відкрито говорить про те, що їздив і далі їздитиме на півострів. Проте серед афіш концертів в Україні досі анонсується його виступ, який має відбутися 8 березня у Палаці Спорту”, – каже Демченко.

Держприкордонслужба України неодноразово попереджала, що у разі запрошення на територію України іноземців потрібно звертати увагу на те, чи вони не порушували українського законодавства, відвідуючи ТОТ. Проте віз і нині там.

Цього року прикладів непропускання російських артистів чи співаків було достатньо. За словами Андрія Демченка, Держприкордонслужба не веде “зірковий реєстр”, проте знаменитості найчастіше самі розкривають цю інформацію, публікуючи пости у соцмережах. Щоправда, іноді з різних причин приховують, що отримали заборону на в’їзд на кілька років. Можливо, сподіваючись якось її обійти.

Глафіра Тарханова отримала трирічну заборону відвідування України.

Серед відомих росіян, яких не пустили в Україну, також опинилися: виконавиця головної ролі у серіалі “Непотоплювана” Глафіра Тарханова, акторка Роза Хайрулліна, актор Артем Черненко, співачка Марія Гусарова, поетеса Аліса Денисова, фотомодель Єлена Галіцина, гонщик Аркадій Цареградцев та інші. Зважаючи на все, такі спроби “прорватися” в Україну ще довго не припиняться.


Читайте також:


Залишити коментар: