Різдвяний піст 2018: календар харчування по днях


Як не можна помислити вихід з дому, не почистивши зуби і не вмиваючись, так і зустріч християнського свята не можна уявити без попереднього дотримання посту. Мило очищає наше тіло від бруду, а пост – сприяє очищенню нашої душі від скверни.

Через шість днів після зустрічі Нового року до нас приходить ще більш величне свято, яке відзначають православні християни по всьому світу. Ім’я цього свята Різдво Христове. Для належної підготовки до цього святого події, належить ревно молитися, перебувати в абсолютній гармонії з оточуючими і старанним спокої, а також постити протягом сорока днів.

Початок Різдвятого посту
Різдвяний піст встановлений на честь підготовки до одного з найвеличніших свят всього християнства – Різдва Христового. Пост охоплює всі сорок днів до великого релігійного свята, яке з задоволенням відзначають навіть невіруючі люди. Оскільки Різдво не є перехідним церковним святом, то і терміни Різдвяного посту, який так тісно з ним пов’язаний, теж залишаються незмінні щороку.

Календар харчування по днях
Як і будь-який інший пост. Різдвяний також не сприймає м’ясні та молочні продукти. Віруючі говорять про те, що в багатьох речах пост перед Різдвом схожий з Апостольським річним постом. Але, все ж, Різдвяний піст слід більш складною схемою живлення, ніж Петрів піст.

Кожен з трьох етапів Різдвяного посту відрізняється своїми заборонами і дозволу в їжі.

Перший етап Різдвяного посту

Перша частина підготовки свого тіла і своєї душі до Різдва вважається найбільш простою, так як багато чого з забороненого в інший час посту на стадії першого етапу дозволяється куштувати.

В інші дні можна додавати в своє пісне меню рибу, як морську, так і річкову. При цьому рибу можна відварювати або готувати на пару, смажити на сковороді або запікати в духовці або печі. Для приготування риби дозволено додавання рослинного масла. На гарнір в такі дні добре підійдуть овочі, каші і гриби.

Якого числа різдвяний піст в 2018 році, календар харчування по днях, що можна їсти
По суботах і неділях Церква дозволяє вживати червоне вино в помірних кількостях.

Другий етап Різдвяного посту
Недарма другий етап Різдвяного посту суворіший першого – по вівторках і четвергах їсти рибу вже не можна – на столі повинна бути гаряча їжа, але вже з маслом. Це можуть бути каші з соусом або підливою з овочів, паштети з грибів, овочі на пару або відварені, супи і пироги без використання яєць і вершкового масла.

Вихідні, на щастя, залишаються незмінними – як і раніше, можна вживати в їжу рибні страви у всіх варіаціях. Вино в малих кількостях також дозволено до випитого в ці дні.

Третій етап Різдвяного посту
У вівторок і четвер, а також у вихідні дні, дозволено додати до мізерного пісному меню ароматну гарячу їжу, приправлену малою кількістю рослинного масла. Якщо раніше можна було пити червоне вино у вихідні дні посту, то в останні дні перед світлим Різдвом Христовим цього робити вже не можна. Втім, будь-який алкоголь знаходиться на третьому етапі Різдвяного посту під суворою забороною.

Перш ніж приступити до посту, потрібно з усією відповідальністю прийняти розуміння того, що пост, по суті своїй, не є лише обмеженням в їжі, тієї ж дієтою. Сутність християнського посту лежить набагато глибше – справжнє упокорення душі і тіла пов’язано з молитвами, щирим покаянням, втікання від мирських пристрастей і пороків повсякденному житті, утриманням від створення злого, щирим прощенням образ, винятком непотрібних розваг, відволікаючих і відвертається віруючої людини від Всевишнього.


Читайте також: