«Програють олігархам усі 29 років»: політолог розповів, у чому проблема українців



Створити справді народну партію в Україні нереально: якщо українці не здатні зібрати гроші на ОСББ, то як вони можуть збирати гроші на партію?

- джерело.

Про це «Вголосу» розповів політолог Юрій Романенко.

«Та й чому за 29 років незалежності країни цього не зробили? А скинутися по 20-30 грн в місяць з людини буде недостатньо. Та все ж один з основних аргументів, чому українці не зможуть фінансувати партію з власної кишені, – вони абсолютно не здатні на довготривалі серйозні колективні дії, ще й системні. І це наша проблема», – заявив він.

Та й це взагалі, вважає політолог, проблема української державності: століття за століттям українці такими були. Це не означає, що так буде завжди, але на сьогодні така неналаштованість на довготривалі консолідовані дії є проблемною для нас. А от якби українці були на це здатні, то у нас не Майдани відбувалися б, а було би нормальне політичне середовище і нормальні політичні партії, а так маємо, що маємо.

«Тому й відбувається усе сплеском: вийшли на Майдан – і все, а від цього виграють хіба-що олігархи, адже вони здійснюють системну діяльність, яка спирається на ресурсну базу. А українці пересічні так не чинять, бо їм це здається недоречним, тому вони завжди і програють олігархам – усі 29 років», – уточнив він.

«Тому в нас це вже частина культури соціальних відносин: якщо ви не можете домовитися про елементарні речі, то як ви можете домовитися про складну діяльність, тим більше політичну? Ми дуже довго змінюємося і дуже консервативні, а коли народ не встигає за змінами – ризикує просто перетворитися в якесь індіанське  плем’я», – резюмував Романенко.


Читайте також:


Залишити коментар: