Правила прописки по-новому. Тотальні перевірки і за що можуть вліпити штраф



Експерти пояснили українцям всі тонкощі скандального законопроекту «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», який в народі прозвали “законом про прописку”.

- джерело.

Так, керівник сектора Офісу реформ Людмила Рабчинська вивчила документ і розповіла, за що можуть вліпити штраф.

«Наприклад, помилковими будуть вважатися відомості, коли людина вказує одне місце проживання, а реально живе в іншому. Розмір штрафу адекватний, наприклад, штрафу за порушення ПДР. Ми його встановили на такому рівні, щоб органи влади не зловживали цим пунктом для отримання певної вигоди», – каже Рабчинська.

Відзначимо, за подачу недостовірних відомостей про реєстрацію місця проживання планують стягувати від 1,7 тис. До 3,4 тис. грн. Зросте і штраф за проживання без реєстрації або повідомлення органу реєстрації: з 17-51 грн до 340-850 грн. Він буде нараховано, якщо громадянин прострочив встановлений термін для постановки на нову реєстрацію.

Що стосується перевірок, то згідно з українським законодавством, в квартиру потрапити можуть лише на підставі рішення суду. Новий закон в цьому плані нічого не змінює – інспектор з перевіркою може прийти в квартиру, якщо його запросили або за рішенням суду. Крім того, людину попередньо повинні попередити – після прийняття рішення про перевірку протягом п’яти днів громадянину відправлять повідомлення про про це, анкету для актуалізації даних і відомості, на підставі яких ця перевірка розпочата.

«Якщо громадянин згоден на візит, йому необхідно вибрати дві дати в п’ятнадцятиденний термін і часовий проміжок з сьомої ранку до 21:00. Така ж процедура передбачена при частій зміні місць реєстрації, тобто більше трьох разів за рік”, – говорить експерт.

“Лист з анкетою відправляється тій особі, яка підлягає зняттю з реєстрації. Лист заказний або e-mail, тобто інша людина відповісти на нього не може. Наприклад, при розлученні чоловік хоче зняти з реєстрації дружину, але він ніяк не зможе вплинути на те, чи отримає вона листа і дізнатися про це. Якщо людина листів не отримувала, не відповідала, тобто на контакт не виходила – реєстрація анулюється. При цьому її можна оскаржити, довівши, що ви були в тривалому відрядженні або хворіли, тому фізично не могли отримати кореспонденцію“, – додала Людмила Рабчинська.

Якщо у людини кілька місць проживання, потрібно вибрати одне в якості місця реєстрації.


Читайте також:


Залишити коментар: