Перший дзвоник-2020: якими будуть нові правила навчання в умовах пандемії COVID-19



Вже з першого вересня має стартувати новий навчальний рік для школярів і студентів. Однак пандемія коронавірусу внесла свої корективи, і не всі зможуть повернутися за парти до зазначеного терміну. Як і коли почнеться навчання у 2020 році – розбирався “Апостроф”.

- джерело.

Школи відкриються з 1 вересня, але не всі

Батьки досі з жахом згадують дистанційне навчання для своїх дітей, яке ввели через пандемію COVID-19 по всій країні цієї весни. І чим ближче до початку навчального року, тим більше задаються питанням, а чи не переведуть дітей знову на віддалене навчання.

У Кабміні ж поки заспокоюють батьків, і обіцяють, що з 1 вересня школи відкриються. А в МОН вже розробили правила работи средніх освітніх закладів в умовах пандемії.

В першу чергу, українські школи повинні забезпечити дотримання соціальної дистанції і правил гігієни, забезпечивши установи обладнаними місцями для миття рук, дезінфікуючими засобами і масками.

Що стосується дистанції, то тут складно уявити виконання цього пункту дітьми, але в МОН представили свої рекомендації, як можна максимально дистанціювати учнів один від одного:

  • відкрити кілька входів;
  • закріпити за класами окремі навчальні кабінети;
  • збільшити відстань між партами;
  • використовувати розмітку на підлозі для організованого руху по коридорам;
  • використовувати великі приміщення – актові зали і коридори, адаптовані для потреб навчання;
  • проводити заняття на відкритому повітрі;
  • встановити гнучкий графік занять для різних категорій учнів.

Вчителям рекомендують мінімізувати фізичний контакт з учнями і батьками, а керівництву школи дозволили ввести гнучкий навчальний процес, давши можливість самим вирішувати, коли почнеться і завершиться семестр, і коли учнів відправляти на канікули.

Крім того, дітям, у яких є хронічні захворювання легенів, з поганою імунною системою, цукровим діабетом, рекомендовано перевестися на дистанційне навчання або екстернат

Але не всі школи зможуть відкритися 1 вересня. Раніше Кабмін прийняв рішення, яким поділив Україну на так звані епідеміологічні зони: “зелену”, “жовту”, “помаранчеву” і “червону”. Для кожної діють свої обмеження, і одне з них – заборона на відвідування освітніх установ, яка діє для червоної зони.

І так, якщо на карті МОЗ ваше місто відзначений червоним, в школу діти не підуть. Але навіть якщо ви проживаєте в зеленій зоні, розслабляти не варто, адже при переході в “червону”, навчальні процес теж буде зупинений.

“У тих регіонах, де є “червоні” обмеження, звичайно, буде введено карантин так само, як вводиться при інших епідеміях. Наприклад, коли епідемія грипу або якась інша інфекція, то закривають школи на два тижні, діти навчаються вдома дистанційно, а потім знову йдуть в школу”, – пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Керівництву ВНЗ дали свободу дій

Для університетів Кабмін прийняв рішення, дати керівництву можливість самим визначати, коли і в якій формі їм починати освітній процес в новому навчальному році.

Відповідно до закону про вищу освіту, університети мають високий рівень автономії і самоврядування, який дозволяє їм самостійно визначати форми навчання та форми організації освітнього процесу.

Вчена рада університету приймає рішення з питань організації освітнього процесу та визначає терміни навчання на відповідних рівнях.

У той же час, МОН рекомендує університетам планувати початок навчального року з урахуванням карантинних обмежень, встановлених постановою уряду № 641.

У разі сприятливої ситуації мова йде про початок 2020/2021 навчального року за таким розкладом:

  • для студентів першого курсу (бакалавр), які в цьому році надходять, з 1 по 15 вересня 2020 року;
  • для студентів старших курсів, починаючи з другого, з 1 вересня 2020 року;
  • для студентів (магістр першого року навчання) – з 11 по 15 вересня 2020 року.

Школи і ВНЗ стануть розсадниками коронавірусу

Незважаючи на всі затверджені заходи, повністю запобігти поширенню захворюваності серед учнів неможливо. До такої думки схиляються фахівці.

Наприклад глава управління Госпродпотребслужби Києва Олег Рубан прямо заявив, що школи і університети можуть стати вогнищами епідемії коронавірусу.

“Обов’язково – школи, ліцеї, вузи, гуртожитки будуть вогнищами коронавірусної інфекції. Тому, сьогодні розробляються всі відповідні профілактичні заходи, щоб вони працювали і життя не зупинялася”, – сказав Рубан.

З такою думкою погоджується і лікар-інфекціоніст Анна Григорчик, в коментарі “Апостроф” вона додала, що з початком навчального процесу буде однозначний підйом захворюваності, і не тільки по коронавірусу, а й по іншим інфекціям.

“На мою думку, починати навчальний рік по всій країні з 1 вересня абсолютно не варто, краще на деякий час залишити дітей на онлайн навчанні”, – вважає вона.

Але якщо навчальні заклади і будуть відкриті, інфекціоніст дала цінні поради, які зможуть зменшити ризики поширення коронавируса в навчальних закладах:

· Організувати позмінне навчання;

· В класах повинно знаходитися не більше 10 осіб;

· Максимально прибрати предмети, які можна вивчати дистанційно;

· В класах і коридорах встановити кварцові лампи;

· Діти повинні перебувати в масках і в класі, і в коридорах;

А ось щодо ідеї МОЗ, де пропонують міряти температуру вчителям і учням перед заняттями, вважає абсолютно марною.

“8 з 10 чоловік переносять коронавірусну інфекцію без яскраво виражених симптомів, і тільки в перші дні може трохи піднятися температура, а потім вона знаходиться в межах норми. Але протягом 5-6 тижнів людина продовжує бути носієм вірусу і може заражати інших”, – каже вона.


Читайте також:


Залишити коментар: