Пенсії в Україні отримають не всі 60-річні: за кілька тижнів правила кардинально змінять



В Україні з січня 2022-го посилять вимоги для виходу на пенсію у 60 років. Замість 28 років потрібно буде мати щонайменше 29 років стажу. Ті, хто не виконає цих вимог, повинні працювати до 63 або 65 років. Другий варіант – купити стаж.

- джерело.

Пенсії в Україні зможуть отримати не всі


Це випливає із закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Варто зазначити, що і на цьому посилення вимог не зупиниться. Вже з 2023-го потрібно мати як мінімум 30 років стажу. Упродовж найближчих років норма збільшиться до 35 років стажу.

Що робити, якщо не вистачає стажу?
Якщо в 2022-му вам виповнюється 60 років і є всього лише 28 років стажу, то один рік, якого бракує, можна докупити. Для цього потрібно добровільно за кожен місяць заплатити 44% від мінімальної зарплати (наразі це 2860 грн).

Без цього протягом найближчих трьох років пенсії не буде. Наприклад, навіть якщо ви заробили на мінімальну виплату та її розмір не змінюватиметься, то за найближчі три роки можна отримати більше 116 тис. грн. А заплатити за брак стажу потрібно всього 34,3 тис. грн.

Зазначимо, на зростання вимог щодо стажу також мають звернути увагу і українці, які працюють. Ті, хто неофіційно працевлаштований, також ризикує зіткнутися зі схожою проблемою.


Читайте також:


Залишити коментар: