Печерський суд відпустив Порошенка під особисте зобов’язання, прихильники політика ходили на Банкову. Усі подробиці



У середу, 19 січня, Печерський районний суд Києва ухвалив рішення у справі п’ятого президента Петра Порошенка – йому обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Також політика зобов’язали здати паспорти для виїзду за кордон. Задовго до початку засідання до будівлі суду стягнули силовиків, там навіть виникла сутичка між прихильниками політика та правоохоронцями.

- джерело.

Наразі нардепа, лідера партії “Європейська солідарність” підозрюють у державній зраді під час закупівлі для України вугілля з ОРДЛО у 2014-2015 роках. На засіданні в понеділок судді не змогли обрати йому запобіжний захід – прокурори просили взяти політика під варту на два місяці з альтернативою застави в 1 млрд грн.

10:50 – Під Печерським райсудом почали будувати сцену, повідомляє Telegram-канал “Новини.LIVE”. Крім того, сюди з’їжджаються вантажівки, якими зазвичай перевозять силовиків Нацполіції та Нацгвардії.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Вантажівки силовиків

11:10 – Транспорт правоохоронців помітили й на Банковій під Офісом президента. Як повідомив у своєму Telegram-каналі нардеп від “ЄС” Олексій Гончаренко, силовиків стягують автобусами і “начебто чогось чекають”.

Силовиків стягують автобусами на Банкову

Транспорт правоохоронців

12:00 – Під Печерським судом виникла сутичка між прихильниками Порошенка й правоохоронцями. Попередньо, причиною стало те, що перші розпалили відкритий вогонь у бочці. Повідомляється навіть про постраждалих.

12:30 – Народний депутат Олексій Гончаренко в ефірі телеканалу OBOZREVATEL озвучив оцінку ситуації довкола звинувачення п’ятого президента у державній зраді. На його переконання, “підозру Порошенку взяли з Вікіпедії”.

12:50 – Журналісти видання “Телеграф” повідомляють, що під судом так само неспокійно, правоохоронці намагалися розібрати намети, які встановили мітингувальники.

Поліція намагалася розібрати намети, які встановили мітингувальники

13:45 – Протестувальники під судом чекають на початок судового засідання.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

OBOZREVATEL

OBOZREVATEL

14:15 – Порошенко прибув на засідання Печерського райсуду.

14:18 – Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що суд заарештував майно Петра та Марини Порошенків.

14:26 – П’ятому президенту України Петру Порошенку обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Його відпустили із зали Печерського райсуду Києва.

15:00 – Згідно з текстом рішення суду, Порошенко має здати свої паспорти.

Рішення Печерського суду щодо особистого зобов'язання Порошенка

OBOZREVATEL

15:15 – Мітингувальники йдуть до Офісу президента на вулицю Банкову. Вони несуть перед собою банер “Не грайте з порохом”.

OBOZREVATEL

16:00 – У поліції повідомили, що біля Печерського райсуду несуть службу у посиленому режимі кінологи, вибухотехніки та поліція діалогу, військовослужбовці Національної гвардії України, співробітники ДСНС.

16:30 – Завершилася акція прихильників Порошенка під ОП.

16:40 – У ДБР заявили про намір оскаржити рішення Печерського суду у справі Порошенка.

У чому підозрюють Порошенка
Торік у грудні Державне бюро розслідувань України оголосило п’ятому президенту підозру в державній зраді, а також сприянні терористичним організаціям.

Порошенка й інших фігурантів справи запідозрили в тому, що в 2014 і 2015 роках вони за державні кошти купували вугілля з тимчасово окупованих територій Донеччини і Луганщини. За даними слідства, тоді окупаційній “владі” з бюджету спрямували більш ніж 200 мільйонів гривень. А загалом “схема” коштувала державі майже 1,5 мільярда гривень.

Як пройшло минуле засідання
Розгляд справи, призначений на 11:00 понеділка, у Печерському райсуді розпочали із запізненням. Весь час під будівлею суду перебували сотні прихильників підозрюваного політика, а правопорядок у посиленому режимі забезпечували представники Нацполіції і Нацгвардії.

У залі суду прокурор Володимир Потапенко просив заарештувати Порошенка на два місяці з можливістю внести заставу в сумі в 1 млрд грн. Крім цього, зобов’язати здати паспорти й носити електронний браслет.

Натомість адвокати політика просили не призначати йому запобіжний захід взагалі. Вони також наполягали, що Порошенко не є підозрюваним, оскільки, згідно з позицією захисту, щодо нього не виконали належним чином відповідної процесуальної дії. Сам нардеп сказав: “Жодного приводу для уникнення судочинства не давав і давати не буду”.

Запобіжний захід п’ятому президенту мав обрати суддя Олексій Соколов, якого сам Порошенко призначив у Печерський райсуд в 2017 році.

Розгляд справи тривав майже 11 годин, під час нього судді нібито стало зле й до суду викликали медиків. Близько 17:40 Соколов пішов до нарадчої кімнати й більше не повернувся. У підсумку майже о 23-й засідання перенесли на 19 січня, так і не оголосивши рішення.


Читайте також:


Залишити коментар: