Парламент Чехії не продовжив надзвичайний стан: які обмеження мають перестати діяти з 15 лютого



У четвер нижня палата парламенту Чехії після тривалих дебатів відмовилася продовжити надзвичайний стан, дія якого закінчується 14 лютого.

Інформує - джерело.

Про це повідомляє “Це моя Україна” з посиланням на результати голосування  парламенті Чехії.

Уряду не вдалося переконати депутатів у необхідності цього заходу. Прем’єр Андрій Бабіш просив продовжити надзвичайний стан хоча б на два тижні, але жодна опозиційна партія його не підтримала.

За словами міністра охорони здоров’я Яна Блатного, сьогоднішнє рішення обернеться для країни катастрофою.

Зняття режиму НС означає, що разом з ним перестануть діяти і багато карантинні заходи. Якщо нічого не зробити, то з понеділка, 15 лютого, автоматично зможуть відкритися магазини, сфера послуг, музеї, галереї, кінотеатри, басейни і спортзали, будуть скасовані комендантську годину і обмеження на пересування громадян.

Блатний впевнений, що це неминуче призведе до переповнення лікарень, колапсу системи охорони здоров’я і різкого зростання смертності від коронавірусу.

Зняття режиму НС означає, що уряд більше не зможе централізовано керувати боротьбою з епідемією: влада кожного окремого краю буде самостійно вирішувати про введення тих чи інших карантинних заходів. Однак це можливо тільки якщо вони оголосять на своїй території режим небезпеки (stav nebezpečí). Він має набагато меншу правову силу, ніж режим НС, і дозволяє вводити далеко не всі обмеження. Зокрема, вдень міністр внутрішніх справ Ян Гамачек заявив, що регіони не зможуть законодавчо заборонити працювати магазинам і сфері послуг, навіть якщо захочуть.

Глави Праги, Центральночеського, Ліберецького, Пардубіцького, Карловарського і Оломоуцького краю вже висловили готовність з 15 лютого оголосити у себе режим небезпеки, щоб зберегти необхідні карантинні заходи. Чи буде це зроблено, і які саме обмеження залишаться – поки неясно.

«Просимо уряд і депутатів парламенту допомогти регіонам знайти рішення в нинішній складній ситуації, яка в найближчі дні загрожує обернутися реальним погіршенням епідеміологічної обстановки», – заявили крайові керівники в своєму зверненні.

Деякі карантинні заходи вводилися не через режим НС, а через додавання поправок в поточні закони. Це означає, що вони в будь-якому випадку продовжать діяти. Наприклад, школярі за парти 15 лютого точно не повернуться. Інші обмеження, які перестануть діяти разом з надзвичайним станом, уряд зможе ввести заново через закон про захист громадського здоров’я.

Крім того, можливий варіант відновлення режиму надзвичайного стану, якщо про це кабінет міністрів попросять глави регіонів (hejtmani). 


Читайте також:


Залишити коментар: