Паніка через фейк: франківські батьки “спамлять” про хлопчика, який помер від “Тархуну”



Батьків залякують черговою псевдоновиною.

- джерело.

Версії з’ясовували, кому це потрібно та вигідно.

Після “пепсі з наркотиками” та “отруєних льодяників” почалася нова хвиля масової істерії: сьогодні топ-новиною став “хлопчик, який помер від Тархуну”. Франківці масово постять по всіх батьківських чатах повідомлення від нібито “педіатра дитячої поліклініки”, яке починається так (орфографію збережено):

“Вчора в реанімації в інфекційному помер хлопчик на вихідних він випив тархун (в склі). Піднявся білірубін, інтоксикація, 2 дня коми, врятувати не вдалося.! Говоріть з дітьми, пояснюйте: там зараз лежить дівчинка – сітро (скло, марку не пам’ятає) дівчинка під крапельницями з п’ятниці. Обійшлися без реанімації. Як сказала лікар, там пів відділення з тими ж результатами після енергетиків. Поширюйте і попереджайте!”.

У другій частині повідомлення міститься “чорний список” продуктів для дітей. Тут аж 15 позицій, здебільшого це солодощі, йогурти або газовані напої, і майже всі зроблені в Україні.

У Франківську фейк став вірусним за лічені години. Хоча в Україні такі повідомлення почали розсилати ще лютому – спочатку в Одеській області, потім у Харківській. В місцевих департаментах охорони здоров’я інформацію спростували і повідомили, що в ті дні жодна дитина в реанімацію з подібними симптомами не потрапляла.

А нещодавно “страшилка” добралась до груп у Вайбері у Київській, Житомирській та Черкаській областях. Сьогодні ж панікують батьки західного регіону – Франківщини та Львівщини.

Відключивши критичне мислення, стурбовані батьки і просто панікери масово спамлять по всіх групах у соцмережах.

В Департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА повідомлення не коментують, а от в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні факт смерті дитини спростовують.

Звідки ноги ростуть у цього фейка?

Очевидно, що з Росії – там їх розсилали дещо в іншому вигляді. Про російське коріння також свідчить інформація про “підліткову смертність в Росії”, а згадувана у другій частині повідомлення РАМН – це Російська академія медичних наук.

За основу фейку “жахливої історії” взяли реальний випадок.

7 років тому в Красноярському краї дійсно помер хлопчик. І в цій історії згадувався “Тархун”. Восени 2012 року 13-річний школяр Олександр Костюк помер в лікарні. Підліток займався волейболом, після чергового тренування залпом випив 1,5 літра “Тархуну”. Через кілька годин йому стало погано – відкрилася блювота, піднялася температура. До ранку самопочуття прийшло в норму. Але через кілька днів у школяра з’явився висип, почався свербіж і пожовкли зіниці. Відвезли в лікарню, де хлопчик і помер. Причину смерті тоді не встановили. За версією лікарів – отруєння, адже в крові був значно підвищений рівень білірубіну. Провести аналіз змісту випитої пляшки не вдалося, а перевірка в магазині не дала результатів.

Фахівці з фейків взяли реальний випадок за основу і, перекрутивши його, запустили в українські соцмережі.

Навіщо це потрібно?

Вочевидь, щоб тримати людей в постійному стресі. Мовляв, у країні і так все погано (війна, бідність, високі тарифи і т.п.), а тут ще й дітей отруюють – майбутнє нації.

Такі псевдоновини – ще один інструмент для маніпуляції людьми: заляканими панікерами управляти простіше. Можливо, це чергова спроба відвернути увагу від чогось більш “наболілого” і важливого. Або ж звичайних експеримент – так фахівці з фейків простежують, з якою швидкістю розповсюдиться новина, як відреагує “цільова аудиторія”, і у що, врешті, трансформується.

Тому якщо у повідомленнях, які “б’ють” на емоцію, не вказане конкретне місто, лікарня, персональні дані та вік дитини, думку лікарів і т.п. швидше за все вам “підсунули” фейк.


Читайте також:


Залишити коментар: