Оформлення субсидій в Україні: як перевірити, чи є заборгованість



В українців, які мають заборгованість за більш ніж 3 місяці, можуть виникнути проблеми при оформленні субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. Нарахування припиняються, якщо борг перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів.

- джерело.

Оформлення субсидій в Україні: як перевірити, чи є заборгованість


Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Громадянин, який має заборгованість, повинен звернутись до постачальників послуг та укласти з ними договір про реструктуризацію боргу. При цьому на сайті Міністерства юстиції можна перевірити наявність заборгованості у Єдиному реєстрі боржників. Кожен охочий може там знайти інформацію самостійно, оскільки реєстр відкритий та безплатний.

У відповідних полях потрібно ввести особисті дані та вибрати категорію стягнення. Далі натиснути “Шукати”, після чого з’явиться результат пошуку.

Своєю чергою у Єдиному державному реєстрі одержувачів житлових субсидій (subsidii.ioc.gov.ua) можна онлайн перевірити, чи призначено субсидію на оплату ЖКП. Тут теж потрібно заповнити всі необхідні поля та натиснути кнопку “Шукати”.

Хто може отримати субсидію та як оформити
Житлова субсидія призначається державою людям, які самостійно не можуть сплачувати житлово-комунальні послуги.

Зокрема, субсидії можуть отримати студенти вишів, коледжів, технікумів денної форми навчання та безробітні, які стоять на обліку в центрах зайнятості.

На субсидію також можуть розраховувати українці, які отримують хоча б один з таких видів доходу, як пенсія, стипендія, допомога при народженні чи усиновленні дитини.

Люди, які отримують допомогу по догляду за інвалідами з дитинства або за особами з інвалідністю І та II групи внаслідок психічного розладу, за людьми, які досягли пенсійного віку, але не отримують пенсію чи допомогу з безробіття.

Субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону та розраховується на літній сезон (з 1 травня до 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Для призначення допомоги необхідно подати такі документи:

заяву про призначення та надання житлової субсидії;
декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;
довідки про доходи (за потреби);
копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (за наявності);
договір найму (оренди) житла (за наявності).


Читайте також:


Залишити коментар: