Нова заборона: антибіотики в Україні продаватимуть тільки за рецептом лікаря



Вже найближчим часом українці не зможуть купити антибіотики за власним бажанням. Для цього слід буде звернутися до лікаря і лише за його згоди вдасться придбати такі ліки.

- джерело.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу, інформує канал 24.

“У квітні антибіотики випускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Це розв’яже проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів, і головне – допоможе запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів”.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Крім цього, з 1 січня 2022 року у закладах охорони здоров’я, які надають стаціонарно медичну допомогу, запровадили облік споживання антибіотиків із груп спостереження та резерву. У переліку – 29 лікарських засобів.

– Ми будемо знати, які саме антибіотики призначають пацієнтам стаціонарних відділення і чому,– зазначив Ляшко.

Стійкість інфекцій до антибіотиків: у чому проблема

Глава МОЗ підкреслив, що стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для здоров’я.

“На фоні пандемії ми бачимо значне зростання продажу антибактеріальних препаратів та збільшення відсотку їхнього використання у лікарнях”, – сказав Ляшко.

Згідно з даними Центру громадського здоров’я, майже 64% людей помилково вважає, що гострі вірусні інфекційні захворювання і застуду можна лікувати антибіотиками. Тому, як наслідок маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, яке призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій.

Медики наголошують: антибіотики лікують інфекційні хвороби, спричинені бактеріями та зовсім не ефективні у боротьбі з вірусними хворобами.

Як отримати електронний рецепт

Електронний рецепт на антибіотики можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації, наголосив Ляшко. Проте для його отримання усім учасникам процесу необхідно бути зареєстрованим електронній системі охорони здоров’я.

Лікар призначатиме лише активну речовину, зазначаючи її лікарську форму та дозування. Крім цього, він також вкаже спосіб і застосування та тривалість прийому.

Пацієнт зможе “погасити” рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних лікарських засобів що містить активну речовину.


Читайте також:


Залишити коментар: