“Нічого не робили 2 дні, а коли стало зовсім зле”: лікарі ампутували жінці вивихнуту ногу



Жителька Братського району Миколаївщини послизнулася в своєму селі, впала та звернулася по допомогу до медиків районної лікарні. Ті два дні тримали її без належного обстеження, і лише коли жінці стало зовсім зле, направили до обласних хірургів, повідомляє ТСН.

- джерело.

“Надійшла з вивихом, а втратила ногу”, – плаче Олена Жаковська. Вона пригадує, що йшла в снігоступах і навіть не зрозуміла, як послизнулася на сільській дорозі. Упала, ногу пронизав різкий біль, спершу переживала, що зламала, тому коли лікар у відділенні районної Братської лікарні сказав, що це вивих – зітхнула з полегшенням. “Сказав, що подвійний вивих дуже важкий зі зміщенням. Оскільки я не професіонал, я подумала: слава Богу, що хоч не перелом. Завірив, що набряк спаде, гіпс накладуть”, – каже постраждала.

Однак за два дні нога геть оніміла, а коліно розпухло. Олену терміново відвезли до відділення судинної хірургії, де медики заявили, що ампутація є єдиним виходом. “Загиблі тканини м’язів уже всмоктувалися в кров – постраждали би нирки, гостра недостатність, гемодіаліз, смерть. Тобто тут фактично йшла розмова про порятунок життя”, – пояснив головний судинний хірург Миколаївської області Юрій Баляба. У тому, що стала інвалідом, Олена та її рідні звинувачують районних лікарів, бо в їх лікарні немає обладнання, яке б встановило, розірвані судини чи ні, а пацієнтку два дні тримали без належного обстеження замість того, щоб одразу доправити в Миколаїв. “Він на око визначав ступінь важкості травми. Лікар-травматолог не може визначити пульсацію вен, судин і нервових закінчень. Для цього потрібна спеціальна апаратура. ХХІ століття надворі”, – каже син постраждалої Юрій Дроздов.

Медик, який оглядав Олену, був упевнений, що з ногою все добре – з його слів, після вправлення суглобів з’явилася пульсація. Валентин Матюхін каже, що консультувався він із судинним хірургом із Миколаєва. “Спостерігай і лікуй. Не сказав везти її туди. Я вибачаюся, якщо я щось неправильно зробив”, – каже лікар-травматолог Братської районної лікарні. А от обласний судинний хірург це заперечує та наполягає, що районному лікарю пропонували одразу транспортувати пацієнтку до Миколаєва, однак той відповів, що з Оленою все добре. “Сказав: якщо так, то лікуйте. Якщо є якісь сумніви, то звичайно, треба надсилати в обласну лікарню. Сумнівів, вірогідно, не було”, – каже Баляба.

Син Олени – учасник АТО, на його очах хлопцям із відірваними ногами пришивали їх назад і зараз вони ходять. Він упевнений, що лікар був недбалим і тепер має відповісти перед судом. “Тут у мирний час через недбалість, непрофесійність призведено до такої трагедії”, – каже Юрій Дроздов. Чоловік уже звернувся до районної прокуратури, там розпочали слідство. “Було розпочато кримінальне провадження за фактом неналежного виконання своїх обов’язків медичним працівником. Будуть вилучатися документи, після чого буде проведена експертиза”, – розповів прокурор Братського району Микола Компанієць. Управління охорони здоров’я призначило окрему службову перевірку, а син потерпілої готує ще й цивільний позов на відшкодування матеріальних та моральних збитків його матері, яка тепер прикута до інвалідного візка.


Читайте також:


Залишити коментар: