Неофіційні доходи, подарунки, нерухомість: за що 2022 року українці будуть сплачувати податки



2022 року податкова почне використовувати непрямі способи податкового контролю незадекларованих доходів. А це означає, що рано чи пізно українців змусять сплатити податок навіть за старий прибуток. Що про це відомо: читайте в матеріалі ТСН.ua.

- джерело.

Наразі відомо, що податкова служба України почне перевіряти офіційні доходи українців та порівнювати їх з витратами. Якщо будуть помітні незадекларовані доходи і людина не зможе підтвердити походження цих коштів, змусять сплатити податок.

Податковий контроль 2022 року: що перевірятимуть
На першому етапі перевірятимуть наступні доходи громадян:

незалежна професійна діяльність (якщо ви працюєте вдома і не декларуєте доходи);
доходи, які людина отримала від неофіційного роботодавця;
надходження коштів з-за кордону;
дохід з нерухомого майна, яке було здане в оренду;
прибуток від інвестицій;
подарунки у вигляді коштів;
кредити та борги, які були прощені (в тому випадку, коли сума перевищує ¼ мінімальної заробітної плати);
кошти, отримані від продажу продукції тваринництва (якщо сума перевищила 50 мінімальних заробітних плат);
кошти від нецільової допомоги та благодійництва;
гроші, отримані від продажу нерухомості.
За дрібні активи податки платити не доведеться. В цей перелік можна віднести житлову нерухомість з площею менше 120 м2, автомобіль (якщо він один в сім’ї), заощадження на суму до 400 тисяч грн.

Скільки доведеться заплатити за незадекларовані доходи

Якщо під час податкового контролю у громадянина знайдуть неофіційні доходи, які не були задекларовані, і він не зможе пояснити їх походження, потрібно подати так звану “нульову декларацію” до вересня 2022 року.

Якщо цього не зробити, доведеться платити:

5% з нерухомості, автомобіля, валюти, майна юридичних осіб, права інтелектуальної власності;
2,5% з ОВДП (Облігації внутрішньої державної позики України — державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку);
10% з іншої власності.
Варто звернути увагу, щоб легалізувати гроші потрібно щонайменше на 1 рік покласти їх на банківський рахунок. Якщо цього не зробити, то вони зможуть попасти під “непрямі способи контролю податкової служби” і ними вже не можна буде скористатися. Якщо ж у власності є нелегалізований будинок, забирати його ніхто не буде. Але при необхідності чи бажанні продати цю нерухомість, доведеться сплачувати податок згідно з правилами Податкового кодексу України.

 

Запис Неофіційні доходи, подарунки, нерухомість: за що 2022 року українці будуть сплачувати податки спершу з’явиться на Слово News.


Читайте також:


Залишити коментар: