Немає закону, який карає батьків за моральне знущання з учителів і директорів шкіл – очільниця департаменту освіти



Директор столичної школи поділився досвідом, як говорити з батьками, які зневажливо ставляться до нових умов навчання.

- джерело.

Ситуація. У класі захворів учень. Є підтвердження на COVID-19. Клас відправлено на ізоляцію. І тут – несподіванка! У одного з учнів батько за професією адвокат. Як освічена особа та фахівець своєї справи він приводить дитину до школи зі словами: «Спробуйте не допустити на уроки! Ви порушите статті такі-то, законів таких-то».

Нещодавно ми писали про те, що батька відмовився залишати дитину вдома, на самоізоляції й вимагав у адміністрації освітнього закладу повернути її до навчання. Цю ситуацію на своїй сторінці у фейсбуці висвітлила директорка департаменту освіти і науки Київської міської ради Олена Фіданян.

Немає закону, який карає за моральне знущання над працівниками школи. Та й взагалі, не існує мірила покарання за зневагу, – написала тоді пані Олена.

Цю ситуацію освітяни продовжують обговорювати й досі. Одні висловили своє невдоволення такою поведінкою батька, інші навпаки, підтримали його.

Прокоментував цей випадок і директор однієї зі столичних шкіл Дмитро Ламза. Він поділився власним досвідом, як реагувати і що казати батькам, які проявляють зневагу і агресію до педагогів, які змушені працювати в нових умовах навчання:

Прикро! Але така ситуація трапляється часто. Особисто я завжди зазначаю, що відповідно Закону України «Про освіту» існують різні форми освіти. Коли клас переходить на самоізоляцію, ми просто тимчасово змінюємо форму освіти. При цьому запитую представника дитини, чи буде дитина отримувати освіту згідно з Конституцією України. У відповідь завжди тиша.

Але це не все, чим керується директор у подібних випадках.

Потім у мене з’являється наступне запитання: отримання знань згідно статті 21 Закону України «Про освіту» може обмежуватися тільки приміщенням? – додав він.

Дмитро Ламза стверджує, що після такого діалогу у батьків або законних представників дітей питань більше не виникає.

Наостанок він зазначив, що зараз усім складно, але всі учасники освітнього процесу мають ставитися з розумінням один до одного.


Читайте також:


Залишити коментар: